Holandija za Kraljev dan – žurka bez prestanka i fascinantni fascinator kraljice Maksime

Holandija tradicionalno slavi Kraljev dan kao nacionalni praznik posvećen vladajućem monarhu.

Otkako je pre skoro jedanaest godina na presto stupio Vilem-Aleksander, taj praznik se proslavlja 27. aprila,  na njegov rođendan. Prethodno se slavilo 6. aprila,  na rođendan njegove majke, bivše kraljice Beatriks.

Koningsdag je neradni dan, širom zemlje ljudi su na ulicama, uz žurke bez prestanka. Sve je živopisno, u nacionalnoj narandžastoj boji, pije se oranž biter, jedu narandžasti kolačići i sladoled od pomorandže.  

 Kraljevska porodica, kralj Vilem-Aleksander, njegova supruga Maksima i ćerke, prestolonaslednica Katarina-Amalija, i princeze Aleksija i Arijana, svake godine ovaj praznik provedu s narodom u jednom od holandskih gradova. Ove godine, na 57. kraljev rođendan, bili su u Emenu na severoistoku zemlje, a svojom pojavom i stilom kraljica Maksima je, kao i svaki put do sada, „ukrala šou“, pre svega svojim fascinatorom, koji je, kako i dolikuje njegovom imenu – bio fascinantan.

Poznata holandska kreatorka šešira Beri Rutjes pohvalila se na društvenim mrežama da je Maksima za ovu priliku odabrala njenu kreaciju – atraktivni fascinator od svile i perja, sa ukrasima u obliku leptira, koji su lepršali iznad kraljičine glave. Leptiri su inače simbol Emena, zbog bašte s leptirima koja se u njemu nalazi, a modna kuća je opravdano prokomentarisala da niko taj aksesoar ne bi umeo da ponese kao ona.

Uvek nasmejana i besprekorno elegantna, u dugoj širokoj zelenoj haljini Natan brenda,  Maksima je posluživala građane kolačima, dok su ostali ćaskali i družili se, a leptirići treperili na povetarcu.

Kraljev dan jedan je od najomiljenijih praznika u Holandiji, a poznat je i po buvljim pijacama i uličnim rasprodajama koje se organizuju u mnogim gradovima. 

(RTS)