Grčki rastanak – zašto se razvode „plejboj princ“ i lepa Slovenka

Kada su tog sunčanog avgustovskog dana, u crkvi Agios Nikolaos na idiličnom grčkom ostrvu Speces izgovorili sudbonosno „da“, bilo je to kraljevsko venčanje iz bajke.

Na malom biseru saronskog arhipelaga okupile su se krunisane glave i prinčevi i princeze iz svih krajeva Evrope. Tada 40-godišnji princ Nikolaos, sin poslednjeg grčkog kralja Konstantina, odveo je pred oltar izabranicu svog srca, plavokosu Tatijanu Elinku Blatnik, 30-godišnju lepoticu otmenog držanja, rođenu u Venecueli, od oca Slovenca i majke Nemice. 

Tatijanin otac, Ladislav Vladimir Blatnik, čovek zanimljive i intrigantne biografije, bio je svojevremeno verenik holivudske dive Natali Vud, da bi se kasnije skrasio u Venecueli i oženio Nemicom aristokratskog porekla Mari Blanš Birlajn. Ladislav je, prema medijskim navodima, izvršio samoubistvo kada je Tatijana imala samo sedam godina i tako dodatno obavio velom misterije priču o svom životu. 

Majka se kasnije ponovo udala, a porodica je nastavila da živi u Švajcarskoj. 

Upravo tu, u mondenskom skijalištu Gštad, Tatijana je upoznala svog princa. Prethodno se školovala u Švajcarskoj i na prestižnom Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu.

A princ je važio za jednog od najpoželjnijih mladoženja tog vremena. Treće dete kralja Konstantina i kraljice Ana Marije, inače rođene sestre danske kraljice Margrete, vodio je prilično razuzdan bonvivanski život. Pratio ga je nadimak „plejboj princ“, zbog džet set zabava koje nije propuštao, i na kojima se družio sa lepoticama svetskog glasa, poput Eli Mekferson i Džemajme Kan.

Ali onda je u njegov život ušla Tatijana. Posle šest godina veze, par se venčao i tri godine kasnije preselio u Grčku. Mlada se trudila da savlada jezik i uklopi se u novu sredinu, ali mediji su pisali da joj je to teško polazilo za rukom. Nije joj mnogo prijala ni uštogljena atmosfera aristokratskih krugova. U intervjuima je govorila kako ona u Grčkoj vodi običan život, ide na posao, u samoposlugu, kuva, šeta psa…. Volela je da se privatno oblači opušteno, iako je, kada zatreba, na zvaničnim događajima, uvek bila besprekorno elegantna i savršenog ukusa, pa joj je, istini za volju, mnogo više priličilo da bude princeza od mnogih koje su tu titulu stekle rođenjem. 

Supružnici nisu imali dece i živeli su u naizgled srećnom braku. Poslednji put su zajedno viđeni u februaru, na memorijalnoj službi u Vindzoru, održanoj u pomen pokojnom grčkom kralju.

A onda je na zvaničnom nalogu kraljevske porodice osvanulo saopštenje koje je iznenadilo mnoge: Nikolaos i Tatijana odlučili su da pođu svako svojim životnim putem, i dalje negujući uzajamno poštovanje i iskreno prijateljstvo. Oboje će ostati da žive u Grčkoj, a Tatijana će i posle razvoda zadržati titulu princeze. 

Iako je u kraljevskim krugovima ova vest odjeknula kao bomba, pojedini grčki mediji otkrivaju da razlaz nije iznenađujući, jer je njihovo zajedničko pojavljivanje u poslednje vreme bilo samo predstava za javnost, budući da par ne živi zajedno već godinu i po dana.

Navodno je „plejboj princ“ već našao novu ljubav, koju je upoznao preko zajedničkih prijatelja, iako njen identitet nije otkriven, piše The Toc. 

I Tatijana je, prema istim izvorima, u međuvremenu ušla u vezu sa poznatim grčkim biznismenom, ali izgleda da to nije potrajalo.

Da uprkos razvodu odnosi unutar porodice ostaju skladni, jasno je moglo da se vidi i nedavno, tokom ceremonije predaje olimpijskog plamena Francuskoj, na Panatinaiko stadionu u Atini, gde su održane i prve moderne Olimpijske igre 1896.

Princeza Tatijana joj je prisustvovala zajedno sa svojom, sada već bivšom svekrvom kraljicom Ana Marijom, od koje se nije odvajala, kao da se u porodici u međuvremenu nije promenilo apsolutno ništa. 

Nikolaos, koji se inače bavi umetničkom fotografijom, i uglavnom fotografiše prirodu i more, posvetio se poslu i predstavljaće Grčku na Londonskom bijenalu dizajna u junu.

(RTS)