Goran Šušljik: Nisam baš dobar u „Tajnama vinove loze“

Sledeće izvođenje predstave je 29. februara, ali Šušljik kaže da jedva čeka da „obnovi sva ona osećanja sa premijere“.

„Bili smo uzbuđeni. To je bilo uzbuđenje koje je više od jednog uobičajenog uzbuđenja, i sam proces je tekao gotovo neobično prijatno, pošto je naravno u pozorištu, kao i u svim poslovima te vrste, stalno uzbuđivo i napeto, naročito kad se bliži trenutak premijere“, rekao je glumac gostujući u Beogradskoj hronici.

Dodaje da se karte brzo prodaju, i da se nada da će biti dovoljno termina da svi oni koji žele odgledaju predstavu.

„Mislimo da je priča važna, ne samo u pozorišnom smislu, nego da je ona važna i u istorijskom i u svakom drugom smislu, jer Sveti Sava – postoji, o njemu se često priča, čini mi se isuviše i poslednje vreme formalno“, priča Šušljik, i objašnjava kako je prošao kroz pripreme i odgovornost toga da iznese zahtevnu rolu: „Jedini način je da uradim, ono što glumci rade, da pokušam da to propustim kroz sebe. To je bio neki u stvari moj intimni čin, pored tog profesionalnog dela, zanatskog dela. Jedan intimni čin nekog dijaloga i sa tim vremenom i sa tim čovekom. Dakle, nismo pravili nikakvu liturgiju od predstave, tako ni moj lik nije lutka koja samo izgovara neke svete reči, nego živ čovek koji je imao dosta toga da učini, i učinio je“.

„Mislim da je ono što je zaista, po meni najvažnije, da taj svetac jeste čovek koji je činio. Dakle, radio, nije se sklonio od života, nego je rešavao ogromne probleme, ali bio je u stalnoj toj duhovnoj vertikali koja mu je pomogla da ustvari uspe i u jednom i u drugom. Mislim da je on zaista ličnost, ako može da se kaže ličnost, ali ja volim da podsetim da je on čovek, da je bio čovek koji može da vam bude zaista uzor, i da to ne treba olako i formalno da prihvatamo“, naglasio je Šušljik.

Kaže da se civilizacije možda menjaju, ali da su problemi različitih civilizacija – na neki način suštinski isti. Tu su velike krize, potreba da se pomire duhovno i svetovno, a kako kaže glumac, čovek pre svega nađe smisao u dobrom, u lepom, a potraga za razlogom postojanja – ljude goni, tera, i umiruje vekovima.

Novi lik u „Tajnama vinove loze“

Treća sezona serijala Tajne vinove loze počinje sa emitovanjem na Prvom programu RTS-a 19. februara. Šušljik se pojavljuje kao novi lik. O svojoj ulozi ne otkriva mnogo, ali kaže zagonetno: „Nisam baš dobar“.

„Drago mi je da sam radio sa Lucijom Šerbedžijom, s njom nikada nisam radio. I ona je divno stvorenje, divna kolegica. Ona mi je bila direktni partner. Tako, da videćemo…“, rekao je Goran Šušljik.

(RTS)