Glamur u Briselu – dijamanti kraljice Matilde i akvamarini Marije Tereze od Luksemburga 

Kraljevske posete uvek su praznik za oči za ljubitelje dragog kamenja, skupog nakita i ekskluzivnih toaleta. A ove sedmice zadovoljstvo je dvostruko: veliki vojvoda Anri od Luksemburga i njegova supruga Marija Tereza u poseti su belgijskom kralju Filipu i kraljici Matildi, dok su španski kralj Felipe i kraljica Letisija istovremeno u gostima kod holandskog kralja Vilema-Aleksandera i kraljice Maksime.

Uoči oficijelnog dela programa u Briselu, kralj Filip i veliki vojvoda Anri su, uz tortu od malina, zajednički duvali svećice, jer je Filip rođen 15, a Anri 16. aprila, pa tokom posete nisu izostale ni rođendanske pesmice slavljenicima. Zanimljivo je da su juče, 16. aprila, osim Anrija, rođendan slavile i Filipova najmlađa ćerka Eleonora kao i bivša danska kraljica Margrete. 

Dvojica suverena su i bliski rođaci, budući da je Anrijeva majka, belgijska princeza Žozefina Šarlota, bila Filipova tetka.

Prvog dana posete dame su se potrudile da opravdaju očekivanja, pogotovo Matilda, koja važi za jednu od najelegantnijih pripadnica kraljevskih porodica. Ona je goste dočekala u „premijernom“ izdanju,  Diorovoj nežnopink mantil-haljini, uparenoj sa cipelama, tašnom, rukavicama i tokicom identične nijanse, u kojoj je izgledala besprekorno elegantno.

Velika vojvotkinja od Luksemburga ne važi za baš najomiljeniju osobu pratilaca kraljevske mode, koji često imaju kritike na njen stil oblačenja. Za posetu Briselu, preko ponoćnoplave midi haljine nosila je dezenirani dugi mantil brenda Indalija fešn sivkastoplave boje, sa zavrnutim manžetnama i podignutom kragnom i srebrne Prada salonke. Iako bi se dalo štošta zameriti, ova kombinacija dobro je pristajala njenom stasu i na društvenim mrežama dobila je uglavnom pohvale, čak više od kraljice Matilde, čija bledoroze kreacija kao da nije najbolje išla uz oblačan i kišni dan. 

Zato je uveče bila briljantna. Premijerno obučena svetlucava srebrnobela Armani haljina prozirnih rukava bila je Matildin izbor za gala banket, koji je tradicionalno održan na kraju prvog dana posete, u bajkovitom ambijentu dvorca Leken, koji je Anrija podsetio na detinjstvo i bezbrižne dane koje je tu provodio dok je dolazio u posetu ujaku i rođacima. 

Belgijska kraljica je svoj glamurozni autfit poput Pepeljuge na balu upotpunila čuvenom dijamantskom tijarom Devet provincija i Graf dijamantskom ogrlicom. 

Marija Tereza je za banket odabrala crnu dugu haljinu bez naramenica i ogrtač od tafta u kontrastnoj roze boji, a na sebi je nosila i impresivni luksemburški set nakita od krupnih četvrtastih akvamarina, koji se sastoji od ogrlice, narukvice i minđuša, dopunjen belgijskom dijamantskom tijarom.

Izbor dijadema je simboličan za dve tesno rodbinski vezane monarhije. Tijara Devet provincija, najreprezentativniji belgijski komad nakita originalno je pripadala kraljici Astrid, Filipovoj i Anrijevoj baki, dok je Belgian Scroll tijaru u miraz donela u Luksemburg svekrva Marije Tereze, velika vojvotkinja Žozefina Šarlota. 

Drugog dana posete, posvećenog umetnosti i ekonomiji, obilascima muzeja i katedrale u Gandu, dame su bile u jednobojnim kombinacijama. Dok je Matilda nosila koralnocrvenu haljinu brenda Natan, Marija Tereza se opredelila za tamnozelene široke pantalone i mantil sa perjanim ukrasima na rukavima iste modne kuće. Kao po dogovoru, i gospoda su imala kravate u tonu, crvenu i zelenu, ali svako suprotno od svoje supruge. 

(RTS)