Autor otkriva zašto je njegov portret kralja Čarlsa toliko crven

Slika Džonatana Jea, koju je monarh otkrio u Bakingemskoj palati u utorak, prikazuje kralja u uniformi velške garde na crvenoj pozadini. Neobičan portret izazvao je podeljena mišljenja među kraljevskim obožavaocima i korisnicima društvenih medija. Neki su rekli da im veliki delovi crvene izazivaju „nelagodu“ i da im je delovalo kao da je monarh „u paklu“.

Jeo kaže da je rano „prevazišao“ reakcije i da su ga zabavljali internet mimovi koje je portret izazvao.

„Moja (mlađa) ćerka je jedva čekala da mi pokaže otkačene objave o slici na Tik-toku. Ona ima 17 godina i to joj je bio najbolji dan u životu zbog svih tih zavera oko slike, između ostalog, da sam satanista i pripadnik iluminata“, rekao je Džonatan Jeo za Sandej tajms.

Kako umetnik ističe, da bez obzira na to šta autor uradi sa slikom, koliko god da misli da je priča koju priča očigledna, neko će u nju učitati nešto sasvim drugo.

Što se tiče razloga za toliko crvene boje na portretu kralja, 53-godišnji slikar objasnio je da je želeo da odvrati pažnju od kraljeve uniforme jarkih boja.

„Mislio sam da će crvena zaista odvratiti pažnju. To je možda imalo i psihološku pozadinu jer sam imao srčani udar (u martu 2023. godine) kada sam ovo slikao. Ali toga nisam bio svestan – bilo je samo: Sviđa mi se ova boja“, naveo je Jeo.

Otkrio je da prilično namučio slikajući kraljeve medalje i uniformu: „Više vremena sam proveo na medaljama nego na licu jer sam znao šta želim da radim sa licem kada sam počeo. Što sam više slikao medalje, one su postajale sve uočljivije jer su bile tako sjajne. Nisam želeo da to bude u fokusu, ali oni su morale da budu tu negde“.

Nova slika je dimenzija 260 sa 200 santimetara i naručena je 2020. godine povodom proslave 50 godina tadašnjeg princa od Velsa kao člana organizacije „The Worshipful Company of Drapers“.

Jeo se četiri puta sastao sa kraljem – u junu 2021. u Hajgrouvu, a kasnije u rezidenciji Klarens haus. Poslednji susret bio je u novembru 2023. godine u Klarens hausu.

Portret će biti izložen čitav mesec u Galeriji Filip Mold u Londonu, od 16. maja do 14. juna. Ulaz je besplatan.

(RTS)