Advokati princa Harija tvrde da je britanski tabloid posejao „razdor“ između njega i brata

Hari, mlađi sin kralja Čarlsa, jedan je od više od sto poznatih ličnosti koje tuže „Mirror Group Newspapers“ (MGN), izdavača Dejli Mirora, Sandej mirora i Sandej pipla, zbog navodnog hakovanja telefona i preduzimanja drugih nezakonitih radnji između 1991. i 2011. godine.

Princ će se u utorak kao svedok suočiti sa satima ispitivanja i tako postati prvi visoki član britanske kraljevske porodice koji će svedočiti na sudu u poslednjih 130 godina, pošto se u ponedeljak ujutru nije pojavio kao što se očekivalo – što su advokati MGN-a okarakterisali kao „apsolutno nečuveno“.

Suđenje je počelo prošlog meseca, pošto su advokati koji zastupaju princa Harija i još tri podnosioca zahteva pokušali da dokažu da je nezakonito prikupljanje informacija sprovedeno uz znanje i odobrenje nadležnih urednika i rukovodilaca.

Harijevi navodi su u tema suđenja ove nedelje, a njegov advokat Dejvid Šerborn je u ponedeljak optužio MGN da je pre 20 godina izazvao „nepoverenje“ između njega i njegovog brata, prestolonaslednika Vilijama.

Advokat je rekao da je neslaganje Harija i Vilijama oko toga kako da postupaju sa bivšim batlerom njihove pokojne majke princeze Dajane bilo predmet članka iz 2003. godine, koji je sadržao naznake da se do „priče“ došlo nezakonitom prikupljanjem informacija.

Naglasio je da je članak pokazao kako je „seme razdora između ova dva brata počelo da se seje.“

„Braća se ponekad mogu ne slagati, ali kada se to objavi na ovaj način i kada se njihova unutrašnja osećanja otkriju na ovakav način, poverenje počinje da se narušava“, rekao je Šerborn.

Odnosi između braće su se značajno pogoršali poslednjih godina, posebno otkako su Hari i njegova supruga Megan napustili kraljevske dužnosti i preselili se u Sjedinjene Države. Hari je u svojim nedavnim memoarima opisao kako ga je Vilijam oborio na pod tokom svađe oko Megan 2019. godine.

Hakovana i princeza Dajana 

Izlažući Harijev slučaj, Šerborn je rekao da se oko dve i po hiljade članaka pojavilo o njegovom privatnom životu u naslovima listova koje izdaje MGN tokom perioda koji se navodi u tužbi, još od vremena kada je bio dečak do smrti njegove majke 1997. godine, preko vojne obuke i kasnije.

„Ništa nije bilo sveto ili zabranjeno, i nije bilo zaštite od ovih nezakonitih metoda prikupljanja informacija“, rekao je Šerborn.

Takođe je ukazivao i da je Dajanin telefon hakovan, pozivajući se na rukom pisana pisma koja je poslala poznatom TV voditelju, Majklu Barimoru, u kojima su detaljno opisani tajni sastanci između njih nakon što je on javno otkrio da je gej.

U jednom pismu, poslatom mesecima pre njene smrti, rekla je da je užasnuta što je Dejli miror kontaktirao njenu kancelariju da pita za sastanke.

„Očigledno je Dejli Miror slušao poruke njena govorne pošte“, rekao je Šerborn.

Kraljevski službenici u fokusu istrage

Zastupnici MGN-a, kompanije koja je sada u vlasništvu Reach-a (RCH.L), izvinili su se na početku suđenja za jedan prekršaj Sandej pipla koji je nezakonito pribavio informacije o Hariju, i prihvatili su da u tom slučaju princ ima pravo na odštetu.

Izdavač je ranije priznao da su u pojedinim tekstovima objavljene informacije do kojih se došlo hakovanjem telefona i da su isplatili više od 600 odštetnih zahteva vrednih 100 miliona funti (120 miliona dolara).

Ali su odbacili sve druge Harijeve optužbe, rekavši da princ nema dokaza za svoje tvrdnje. Bakingemska palata će verovatno biti pomenuta tokom Harijevog unakrsnog ispitivanja, a MGN tvrdi da su neke informacije stigle od kraljevskih službenika.

Ovonedeljno pojavljivanje će biti drugi put ove godine da se Hari nalazi pred sudom, nakon što se pridružio pevaču Eltonu Džonu i drugima na saslušanjima u martu zbog njihove tužbe protiv izdavača tabloida Dejli i Sandej mejla.

Hari, peti u redu za tron, uključen je u nekoliko pravnih bitaka sa britanskom štampom, uključujući sličan slučaj hakovanja telefona protiv britanskog izdanja novina u vlasništvu Ruperta Mardoka.

Princ je takođe optužio svoju porodicu i njihove saradnike u svojim memoarima i Netfliksovom dokumentarcu da su bili u dosluhu sa tabloidima. Palata nije komentarisala ove optužbe.

(RTS)