Tajni kafanski jezik: Ovako konobari međusobno prenose poruke o gostima

U mnogim restoranima zaposleni komuniciraju pomoću tajnih simbola i kodova. Na taj način mogu nenametljivo razgovarati o gostima. Evo na što bi kao gost trebali obratiti pažnju.

Tajni pogledi, klimanje glavom ili brzo mahanje rukom – kad je restoran pun zaposleni obično nemaju drugog izbora nego međusobno da komuniciraju neverbalno. A to je takođe vrlo važno kako bi posao tekao glatko.

Ako dobro obratite pažnju na znakove rukom ili mig, možete razumeti tajni jezik konobara – i prepoznati govore li o vama.

Konobarica podiže ruku i pravi znak “V” ? To znači da je gost “Vrlo važna osoba” (VIP). Na malo drugačiji način, pobednički znak u kombinaciji s ispruženim palcem i mahanjem prema kuhinji takođe bi mogao biti znak VIP gosta, prenosi Fenix magazin.

Slavite li rođendan, celi će servisni tim u dobrim restoranima u tren znati šta se događa. Kako konobar to pokazuje kolegama? Konobar pokazuje na vlastiti pupak i osoblje zna da se za vašim stolom slavi rođendan.

Slično je i s venčanjima ili godišnjicama. Pogled na domali prst konobara trebao bi biti signal ostatku tima: postoji romantična prilika za ove goste.

Ako je u restoranu gužva , ponekad možete videti konobara kako stavlja ruku na rever. To ukazuje da mu je potrebna podrška u njegovim zadacima ili da bi stvari mogle postati užurbane, piše internetski magazin “wmn”.

Takođe zanimljivo je znati i ovo: Ako čujete osoblje kako pričaju o “stolu 17”, tada će neko od konobara verovatno hteti brzo da ode do toaleta.

Konobari širom sveta takođe koriste skrivene gestove za komunikaciju s gostima.

U Velikoj Britaniji, na primer, svako ko je posebno ljubazan prema osoblju u restoranu prilikom telefonske rezervacije imaće pored imena napisano “VNP”. To znači “jako fina osoba” i može se smatrati pravim komplimentom.

Ipak, u Velikoj Britaniji treba obratiti pažnju: ako osoblje naredi “Change the Tetley’s”, to ne znači da se menja bačva Tetley’s piva, već se zove policija

U američkim restoranima konobari su takođe razvili svoj jezik komunikacije o zadacima i gostima. Recimo, one koje nazivaju “kamperima” konobari bi trebali da “podstaknu” da krenu kući jer kao gosti već predugo sede za stolom.

(Krstarica)