Sicilijanska keramika će vas opčiniti šarenilom i eksplozijom boja

Uticaj Arapa i Španaca oseća se na svakom koraku na Siciliji. Upravo su Arapi, još u 9. veku, doneli na ovo ostrvo umetnost majolike, to jest keramičkih proizvoda glazirane terakote i ona je postala esencijalni deo kulture i zanatstva na ostrvu.

Razlikuje se po živahnim bojama i tipičnim motivima koji uključuju cveće, prirodne pojave i događaje iz svakodnevnog života i arapske motive.

U drugoj polovini XIV veka sa španskom dominacijom, na ostrvo stižu i nove boje. Plava koja često ide uz žutu, zatim zelena i sivkasto bela metalna boja. Nakon razornog zemljotresa iz 1693. godine bili su uništeni mnogi podovi napravljeni na ovaj način, a rad zanatlija je bio prekinut. Tek nedavno, zahvaljujući mladim umetnicima koji sarađuju sa majstorima koji danas imaju i preko 80 godina, ponovo je oživela u punom sjaju ujedinjujući tradiciju i inovaciju.

„U Santo Stefanu di Kamastra u umetničkoj srednjoj školi rođenoj još 1930. kao škola za umetnost i zanat postoji nekoliko laboratorija. Za dizajn, zatim za dekoraciju, davanje forme, oblikovanje i pečenje. Učenici, nakon što su dali formu svojoj ideji, a to može da bude servis tanjira, servis za kafu ili bilo koji predmet ili skulptura, dođu u ovu laboratoriju i sa malo zemlje, to jest gline, daju formu svojoj ideji. Oni su ti koji nastavljaju tradiciju našeg ostrva“, navodi profesor Domeniko Boša.

Na Siciliji se nalaze mala mesta koja izgledaju kao odsečena od ostatka sveta, ali koja kriju tajne koje je potrebno otkriti krećući se van uobičajenih turističkih meta. Tu se nalaze prava blaga, poput starog groblja u malom mestu Santo Stefano di Kamastra u blizini Mesine koje je pravi muzej na otvorenom i koje čuva istoriju i umetnost keramike.

Devedesetšest grobnica iz 1880. godine je prekriveno sa 75 različitih tipova keramičkih pločica majolika inspirisane severnoafričkom motivima.

Krećući se još dublje ka srcu ostrva, u gradu Kaltađirone koji se smatra kolevkom sicilijanske keramike, moguće je diviti se daleko poznatim Teste di Moro koje su postale simbol ovog ostrva. Ovaj barokni grad je pod dvostrukom zaštitom Uneska zbog zadiviljujućih građevina i umetnosti keramike.

Stepenište od 142 stepenika u Kaltađironeu jedinstveno je na svetu. Keramika je ručno oslikana upravo na Siciliji.

„Posebnost ovog grada je u tome što je pravi muzej na otvorenom kada je u pitanju keramika. Dovoljno je videti stepenište, jer svaki od ovih stepenika svedoči o milenijumskom iskustvu. Svaki je drugačiji i zbog toga su ove stepenice jedinstvene. Unesko je zaštitio keramičku umetnost kao i umetnost pravljenja jaslica kao i sve ono što ima veze sa glinom kao nematerijalno nasleđe čovečanstva, a sam grad je pod zaštitom Uneska kao barokni grad“, naglašava Klaudio Lomonako, savetnik za kulturu grada Kaltađirone.

Šaka, osim što je grad na moru, još je jedno mesto poznato po keramici, a tu je i Burđo, mesto od svega dve hiljade stanovnika koje, bez obzira na svoju veličinu, ima i Muzej keramike kao svedočenje o tome koliko je ova umetnost važna za stanovnike Sicilije.

Upravo u ovakvim mestima mogu se posetiti zanatlije koje se bave izradom keramike generacijama, a čiju priču su ispričali putem svojih kolekcija Dolče i Gabana koji su česti i dragi gosti ovih mesta koji su njihova nepresušna riznica inspiracije, i kojoj se divi ceo svet.

(RTS)