Sa najlona u muzejsku vitrinu – kakva sve blaga kriju buvlje pijace

Album sa 23 crno-bele fotografije iz perioda Vlade Cvetković-Maček, na kojima se može videti celo tadašnje rukovodstvo zemlje, Aleksandar Stojanović pronašao je na buvljoj pijaci u Bubanj Potoku. Antikvitetima se bavi 40 godina. Često putuje Evropom i u stalnoj je potrazi za starinama.

„Kad vidite ovaj album i strukturu na njemu kako je rađen, vidite da je nešto posebno, što znači tu je čuvano nešto posebno neka tajna, neko osećanje. Kad otvorite i primetite da to nije neka privatna porodična struktura fotografija, vidite nešto od posebnog značaja što ima istorijski karakter onda imate posebno uzbuđenje u svemu tome“, objašnjava antikvar Aleksandar Stojanović.

„Kada je poklon ovog albuma bio u pitanju naši kustosi su se složili i komisija je svakako bila saglasna da je ovo nešto što pripada zbirci za istoriju i što će te događaje vlade Cvetković-Maček na jedan drugi način nešto šire možda objasniti i rekonstruisati“, navodi direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković.

„Budući da smo album dobili u petak tek treba da rekonstruišemo i vidimo u kojim prilikama su snimane. Za početak trebaju da se utvrdi zapravo kada su fotografije snimane, da se napravi dokumentacija o tome da se album sredi konzervira“, ističe kustos Muzeja grada Beograda, Goran Antonić.

Osim albuma, Aleksandar je Muzeju Grada poklonio i knjigu Leopolda Rankea Srpska revolucija iz 1844. godine, koju je pronašao u Nemačkoj.

Iz muzeja kažu da je to izuzetno dragoceno delo, koje će obogatiti muzejsku kolekciju i nalaziće se u delu za staru i retku knjigu, u okviru Biblioteke Grada.

Iste godine kada je Leopold Ranke napisao Srpsku revoluciju, otvoren je Narodni muzej, koji je prošlog petka proslavio 180. rođendan. Svake godine, na taj dan Narodni muzej zahvali svima koji su mu nešto poklonili jer da nije njih, ne bi bilo ni Narodnog muzeja. Prošle godine Muzej je dobio 12 poklona.

„Trenutno se nalazimo ispred slika Katarine Ivanović koja je naša prva akademska slikarka koja je sama poklonila najveći deo svoje kolekcije Narodnom muzeju uz jednu simboličnu svotu novca za održavanje tih dela. Nekoliko dela smo dobili za zbirku jugoslovenske skulpture, nekoliko slika za sliku jugoslovenskog slikarstva 20. veka, jednu ikonu, Novaka Radonjića“, kaže operativna direktorka Narodnog muzeja, Gordana Grabež.

Poslednji poklon Narodni muzej dobio je krajem aprila – jedan portret i dve skulpture Živorada Nastasijevića. I Narodni i Muzej Grada su proteklih godina značajno obogatili svoje kolekcije, kao i baštinu naše zemlje.

„Moje kolege kustosi koji nakon prispeća neke dobre volje i želje da se pokloni prvo sagledavaju to delo znajući šta oni čuvaju u zbirkama kojima rukovode, otprilike znaju šta je to što nekako ima smisla da uđe bilo koju od 30 zbirki koliko ih ima i na osnovu toga pišu obrazloženje, a komisija za nabavku muzejskih predmeta je ta koja daje finalni sud da li će neki poklon biti prihvaćen i da li će to delo da zaista uđe i obogati zbirku narodnog muzeja“, objašnjava Gordana Grabež.

Muzej Grada Beograda trenutno priprema stalnu postavku u Resavskoj ulici, koja će, kako kažu, na najbolji način predstaviti 8.000 godina dugu istoriju.

U toku je i formiranje Legata Dejana Medakovića, jednog od najvećih srpskih intelektualaca 20. veka, koji je karijeru započeo upravo u Muzeju Grada Beograda, u Zmaj Jovinoj ulici.

A Aleksandar Stojanović iz Zmaj Jovine putuje u Smederevsku Palanku, gde će Narodnom muzeju pokloniti kolekciju neolitskog materijala.

(RTS)