Parma – jedini italijanski grad sa titulom Uneskovog kreativnog grada za gastronomiju

Fondacija Parme Uneskovog kreativnog grada za gastronomiju (Unesco Creative City of Gastronomy) sa ponosom čuva sve ono što je vezano za kulinarsku tradiciju ove oblasti.

„Fondacija ujedinjuje sve važne proizvode lanca snabdevanja koji nose ime Parme i predstavlja ih u svetu. To što smo kreativan grad kada je reč o gastronomiji dodatna je vrednost koja nam omogućava da gledamo pozitivno na budućnost. Mi imamo tradiciju, staru preko hiljadu godina, a vezana je za proizvodnju, mikroklimu, kvalitet proizvoda, ali iznad svega, Parma je grad čiji je sistem potpuno okrenut budućnosti“, naglašava Masimo Spigaroli, direktor Fondacije Parma Unesko.

„Svi naši poznati proizvodi nose ime našeg grada tako da bi ih bilo teško sve nabrojati, ali ukus, koji mi nazivamo ukusom Parme, znači kvalitet, prijatan miris, mekoću, tako da nije reč o proizvodima koji su lepi za gledanje, oni su izuzetno ukusni što je za jelo najvažnije“, dodaje Spigaroli.

Većina proizvoda iz Parme, koji su često kopirani širom planete, poseduje oznaku zaštićenog porekla, poput „parmiđiano ređiana“ koji je najfalsifikovaniji sir na svetu. Ali samo onaj na kome piše ime i oznaka DOP je onaj pravi i taj ukus je nemoguće imitirati.

Večera za hiljadu ljudi

Kako bi sačuvali tradiciju koja za Italijane znači i okupljanje porodice i prijatelja za stolom punim dobre hrane, Fondacija Parma Unesko peti put ove godine organizuje La cena dei mille odnosno Večeru za hiljadu osoba koja predstavlja jedan restoran na otvorenom sa stolom dugim 400 metara koji je elegantno postavljen u centru grada i na kome će se služiti hrana slavnih kuvara i poslastičara, onih koji imaju dve Mišlenove zvezdice.

„Kad pomislim na Parmu odmah mi krene voda na usta. Postoji čitava istorija koja traje i za mene je uvek i čast i ponos da dođem u Parmu, a ova Večera za hiljadu ljudi je nešto što mi se zaista dopada. Imamo hiljadu gostiju, tu smo mi kuvari, u ovom slučaju mi pomažu studenti iz škole Alma, tu je izvanredan poslastičar Iđinio Masari i biće to divan način da doživimo ta tri, rekao bih delikatna sata, jer delikatnost je nešto što nam treba“, navodi Davide Oldani, kuvar u restoranu D’O sa dve Mišlenove zvezdice.

„Prvi tanjir će biti posvećen mom gradu Milanu. Biće tu list testenine sa raguom koji će biti napravljen kao pravi ragu, ali će biti od povrća, sa lubenicom i vinom koji će uz potreban balans napraviti, bar se nadam, jedno fantastično jelo“, objašnjava šef.

„Za ovaj događaj sam gledao da pripremim nešto što je vezano za istoriju onoga što nazivamo italijanskim. Spremio sam jedan mali panetone, zatim tiramisu, jer su oni deo italijanske kulture. Zatim maritoko i torta koja se zove Sete veli i koja je pobedila na svetskom prvenstvu pre dosta godina, ali je i danas aktuelna. Tu je i jedna internacionalna torta – saher torta – i mada je od 1900. prave na isti način, ja sam ipak dodao nešto novo. Posebno sam obratio pažnju da svaki slatkiš ima 70% manje šećera nego što je prema receptu uobičajeno“, kaže čuveni poslastičar Iđinio Masari.

„Parma fud veli“ predstavlja poljoprivredno-prehrambenu teritoriju parekselans sa vrednošću od 8,2 milijarde evra, od čega 2,7 samo odizvoza. Večera za hiljadu osoba će biti priređena 10. septembra u organizaciji Fondacije Parma Unesco Creative City of Gastronomy, a deo prihoda će biti izdvojen za 1.600 porodica kojima je potrebna pomoć.

Ko god želi da poseti Italiju u tom periodu i blizu je Parme može da rezerviše svoje mesto na ovoj jedinstvenoj večeri 10. jula na portalu Vivaticket, ali da požuri, jer su se prošle godine sve karte rasprodate za četiri sata.

(RTS)