Malo ko zna čemu služi mašnica na ženskim gaćicama – nije samo ukras!

Vrlo često ženske gaćice imaju malu mašnu s vrpcom pričvršćenu napred, a odgovor zašto je to tako je iznenadio mnoge. Na društvenim mrežama se postavilo ovo pitanje i u odgovorima se pojavilo nekoliko teorija.

– Što se tiče korena tradicije, ona potiče iz dana pre nego što smo znali za lastiš, kada se donji veš trebalo držati na mestu malom trakom provučenom kroz čipku s ušicama na vrhu. Mala mašna je mesto gde bi se vezala ta traka, naravno ispred je bilo najpogodnije. Dakle, njeno je značenje toliko daleko od ukrasa i ta mala mašnica služila je vitalnoj funkciji da donji veš drži čvrsto na mestu – bio je jedan od odgovora.

Neki su rekli da je to zato što su se žene pre dizale jako rano, još pre izlaska sunca i oblačile su se u mraku ili uz jednu sveću. Mašnice su im olakšavale oblačenje jer su zahvaljujući njoj znale koja je strana prednja, koja zadnja.

Danas više takvi problemi ne postoje, ali se dizajn zadržao radi tradicije. Takođe, nekim ženama se mašnica danas nimalo ne sviđa i redovno je otkinu, piše Daily Star.

(Krstarica)