Hodanje po slojevima vremena – zašto je novi muzej u „večnom gradu“ jedinstven

Antički Rim pod nogama – to je ono što nudi Muzej Forma Urbis, koji je otvoren u Rimu pre nekoliko dana u okviru Arheološkog parka Ćelio, i koji sa svim ostalim antičkim nasleđem čini glavni grad Italije zaista jedinstvenim na svetu.

Sa jedne strane je Bazilika Svetih Đovanija i Paola, a u daljini se vidi manastir Bonaventura. Pravo iznenađenje jeste ono što Muzej čuva iznutra. U glavnoj prostoriji zgrade, na podu su raspoređeni fragmenti Forma Urbis, koji predstavljaju kolosalni mermerni plan Rima u doba Severijana, smeštenih unutar graviranog Velikog plana Rima, Đovani Batiste Nolija iz 1748. godine.

Stiče se utisak da se hoda po slojevima vremena. Ispod grada iz 18. veka nalazi se stari Rim koji je sada – posmatran savremenim pogledom.

Hodajući po providnim pločama, ispod nogu posetilaca se nalaze urezani fragmenti gigantske mape nastale između 203. i 211. godine nove ere na 150 ploča koje su zauzimale površinu dimenzija 18 sa 13 metara.

Pronađena je 1562. godine, a na svetlost dana je izneto 700 fragmenata od kojih je samo 200 pronašlo idealnu lokaciju u gradskoj topografiji. U Muzeju je moguće videti eliptični oblik Koloseuma, susedni Ludus Magnus, zatim svetu oblast Largo Argentine…

„Ovi fragmenti nam govore o mnogim segmentima, mnogim sektorima antičke topografije. U nekim slučajevima nam daju informaciju koju ne dobijamo iskopavanjima i za koje inače nikada ne bismo saznali. Ovo je dragocen spomenik koji je ostao nevidljiv stotinu godina“, kaže nadzornik Kapitolskog kulturnog nasleđa Klaudio Parizi Preziće.

Arheološki park Ćelio je javna zona, koja je otvorena svaki dan i u koju je moguće ući gratis. Kameni ostaci su postavljeni u pravi muzej na otvorenom, po tematskim kriterijumima: sakralni, pogrebni, javni spomenici, arhitektura.

Muzej Forma Urbis je moguće posetiti od utorka do nedelje, od 10 do 16 časova, a ulaz košta devet evra.

(RTS)


Ostavite komentar