Đorđevićima godina počela berićetno, jedna ovca ih obradovala sa pet jagnjadi

Nova godina u domaćinstvu Đorđevića krenula je berićetno. Puna štala jagnjadi, iako su se ojagnjile tek oko polovine ovaca iz njihovog stada. Prosek više nego dobar i do tada, značajno popravljen pre nekoliko dana.

„Devetnaestog, znači na Bogojavljenju, ojagnjila mi ovca ujutru rano pet jagnjeta. Sva zdrava, živa, tri ženska, dva muška, Tri sam video, ajde četvrto se izmaklo, kad vidim i peto izlazi“, priča domaćin.

Mile kaže da njegova supruga, koja zajedno sa njim vodi domaćinstvo, u prvi mah nije verovala da su svi jaganjci od jedne majke, jer im se do sada nikad nešto slično nije desilo.

„Kad sam došla, gomila. Ne znam šta da radim. Daj da vidimo, možda još neka se ojagnjila? Ma nije, kaže, čoveče“, kaže Miletova supruga Duna Đorđević.

„Ja sam imao ovih godina redovno jedno dve-tri trojke, četvorke nisam imao ni petice. Ovo je prva petica otkad čuvam ovce“, naglašava Mile Đorđević.

Poljoprivredni stručnjaci iz oblasti stočarstva ističu da je mnogo faktora koji utiču na plodnost ovaca, kao i to da pojedine rase daju više potomaka, ali se slažu da su petorke ipak retkost.

„Za plodnost je genetika jako važna, da kažemo presudna. Što se tiče samog jagnjenja imamo podatak da se na 100 odsto sparenih ovaca, 90 odsto oplodi. Od tih 90 posto, dešava se da se ojagnje i dvojke, ređe trojke, još ređe četvorke“, objašnjava Igor Petrović, poljoprivredni stručnjak.

Iako je stočarska proizvodnja, poslednjih godina, u drastičnom padu i u Toplici, nešto je bolja situacija u ovčarstvu, gde mnoga domaćinstva, pre svega zbog povoljnih prirodnih uslova, vide šansu za svoj opstanak.

(RTS)


Ostavite komentar