Svi znamo koliko je soda bikarbona korisna u kući, ali za ovo ne smete nikako da je koristite

Postoje stvari koje se ne čiste sodom bikarbonom iako ona važi za magičan prah

Soda bikarbona je uobičajeni sastojak u domaćinstvu koji se koristi za čišćenje kuhinja, kupatila i drugih delova vašeg doma. Međutim, ne bi trebalo da je upotrebljavate za čišćenje ovih stvari.

Staklo

Soda bikarbona je abrazivna, pa može izgrebati prozorsko staklo ili ogledalo. Preporučuje se korišćenje sirćeta kao prirodnog sredstva za čišćenje staklenih površina.

Aluminijum

Možete je koristiti za čišćenje aluminijumskih šerpi i tiganja, ali obavezno dobro isperite nakon upotrebe. Može izazvati oksidaciju aluminijuma, što može dovesti do promene boje površine.

Keramička ploča od šporeta

Izbegavajte je kod čišćenja glatke staklokeramičke ploče za kuvanje, jer može izgrebati površinu i ostaviti teško uklonjiv beli film. Ako je već korišćena, pokušajte ukloniti film sirćetom.

Mermer i kvarcne površine

Može trajno oštetiti gornji zaštitni sloj mermernih ili kvarcnih površina, ostavljajući ogrebotine. Preporučuje se korišćenje drugih sredstava za održavanje ovih površina.

Drveni nameštaj

Soda bikarbona može biti previše abrazivna za neke drvene površine, pa je bolje koristiti razblaženu mešavinu deterdženta za pranje sudova.

Antikno srebro

Iako može brzo ukloniti mrlje s antiknog srebra, previše je abrazivna i može izazvati gubitak patine i brže tamnjenje. Preporučuje se odlazak profesionalcu za čišćenje starinskog srebra.

Površine sa dubokim žlebovima

Beli talog koji ostavlja nakon sušenja može se zadržati u dubokim žlebovima ili pukotinama, čineći da predmeti izgledaju prljavo tokom vremena.

Koža i kosa

Izbegavajte redovnu upotrebu sode bikarbone na koži i kosi, jer može narušiti pH vrednost kože, ostavljajući ih suvim i lomljivim, piše 24sata.

(Krstarica)