Omiljeni cvet srpskih domaćica je i neverovatno otporan: Preživeće i najveće vrućine dok ste na moru bez zalivanja

Predivne muškatle su cveće broj jedan prilikom uređenja balkona u sunčanim krajevima južne Evrope.

Zahvaljujući svom poreklu iz Južne Afrike, muškatle mogu podneti intenzivno podnevno sunce. Čak ni ekstremna vrućina ili privremena suša neće naškoditi muškatlama. U kombinaciji s drugim biljkama koje vole sunce i toplotu, poput palmi ili limuna, stvaraju mediteranski ugođaj koji se može meriti s bilo kojim odredištem za odmor na jugu.

Da biste stvorili pravo utočište za odmor u svom vrtu, balkonu ili terasi, cvetnu raskoš muškatli upotpunite baštenskim nameštajem od ratana, rafijom, šarenim jastucima i atraktivnim prekrivačima koji će spoljnom prostoru dati svežinu i opuštajući boho izgled. Ako imate mogućnosti, dodavanje vlastitog bazena će osigurati odmor koji ćete dugo pamtiti, piše Zadovoljna.hr.

Kako se neguju muškatle

Muškatle su savršen izbor za one koji vole da uživaju u sunčanim letnjim danima opuštajući se umesto radeći u vrtu. Ove biljke cvetaju obilno i dugo te su izuzetno otporne i jednostavne za održavanje. Dovoljno svetla, redovno zalivanje i bogata hrana su sve što je potrebno muškatlama da nastave da cvetaju od proleća do jeseni.

A šta se dešava sa ovom lepotom ako treba da idete od kuće na nekoliko dana, a niko ne može da brine o vašim biljkama? Sa muškatlama nećete imati problema. Zahvaljujući sposobnosti da skladište vodu u svoje stabljike i lišće, lako će preživeti nekoliko dana bez zalivanja. Naravno, redovno zalivanje podstiče stvaranje novih cvetova.

Automatski sistemi za navodnjavanje smanjuju potrebu za zalivanjem i osiguravaju da vaše muškatle uvek izgledaju najbolje, čak i ako ste dugo odsutni. Privremeno ih smestite u hlad kako biste dodatno smanjili potrebu za vodom.

Ako očekujete dužu odsutnost, možete orezati muškatle pre odlaska. Iako će privremeno izgledati manje atraktivno, uskoro će se oporaviti i ponovo zasijati u punom sjaju.

(Krstarica)