Očistite pločice u kupatilu: Zablistaće uz pomoć tečnosti od dva sastojka

Abrazivna sredstva za čišćenje mogu učiniti više štete nego koristi. Zato koristite prirodna rešenja za čišćenje pločica…

Britanska ekspertkinja za čišćenje Moli Vudvard-Mur objasnila je da određene proizvode treba izbegavati kada čistite pločice u kupatilu, posebno izbeljivač ili kisela sredstva za čišćenje pločica od prirodnog kamena kao što su krečnjak, mermer, travertin ili terakota, jer su ovi materijali porozni i lako se oštećuju.

– Nikada ne koristite jake hemikalije ili kiseline kao što su izbeljivač ili limun za čišćenje pločica. Ovo može ukloniti zaptivač i oštetiti pločice i fugu. Takođe, abrazivni materijali kao što su sunđeri za ribanje ili četke sa tvrdim vlaknima mogu da izgrebu pločice i druge površine, uništavajući njihov konačni izgled – savetuje ona.

Čak i najizdržljivije materijale za pločice, kao što su keramika i porcelan, treba tretirati blagim deterdžentom i krpom od mikrovlakana.

Kako očistiti buđ sa pločica i fuge

Buđ se može pojaviti iz mnogo različitih razloga, ali čišćenje ne mora da bude težak zadatak.

– pH-neutralno alkalno sredstvo za čišćenje je idealno za većinu materijala za pločice. „Uvek testirajte na neupadljivom mestu da biste bili sigurni da je proizvod bezbedan“, kaže Moli.

Kao dobru alternativu izbeljivaču, možete koristiti rastvor tople vode i deterdženta za pranje sudova. Profesionalci savetuju da ga dobro razblažite i dobro isperite toplom vodom i krpom od mikrovlakana.

Takođe, Moli savetuje izbegavanje izbeljivača i sredstava za čišćenje na bazi amonijaka jer su korozivni i mogu da oslabe fugu, smanje njenu izdržljivost i dovedu do pucanja.

Fugne su ozloglašene po stvaranju buđi na njima, ali nekoliko osnovnih stvari koje već imate kod kuće mogu vam pomoći.

Možete napraviti sopstveni čistač za fugne mešanjem sode bikarbone i sirćeta. Četkica za zube sa mekim vlaknima može se koristiti za lagano ribanje pre nego što smešu isperete čistom vodom, prenosi The Sun.

(Krstarica)