Zašto svi pričamo o tome koliko muškarci razmišljaju o Rimskom carstvu

Šta imaju zajedničko Niki Minaž i Marko Aurelije? Oboje imaju jake veze sa Rimskim carstvom i oboje su trenutno u trendu u pop kulturi.

Trinidađanka Niki Minaž ima alter ego po imenu Roman Zolanski (po reditelju Romanu Polanskom). Roman je, navodno, njen brat blizanac, on je zao i pojavljuje se kada je Niki ljuta.

Pesma pod nazivom Roman’s Revenge (Romanova osveta) nalazi se na debi-albumu popularne hip-hop umetnice, Pink Friday iz 2010. godine.

Marka Aurelija ne treba posebno predstavljati, kao ni njegove veze sa Rimskim carstvom.

Poslednjih nedelja, međutim, na Tik-toku žene otkrivaju koliko često muškarci razmišljaju o Rimskom carstvu. Odgovori mladića i muškaraca ukazuju na učestalost koja je bila šokantna i za žene koje su snimale video-snimke od kojih su neki postali planetarno popularni, kao i za gledaoce – korisnike društvenih mreža.

Koliko su muškarcima stari Rimljani na pameti počeli smo da saznajemo kada je korisnik Instagrama Gaius Flavius u kratkom klipu poručio damama da ne znaju koliko je to često. Ubrzo su na Tik-toku žene počele da objavljuju snimke sa svojim muževima ili momcima u kojima ih pitaju koliko često razmišljaju o Rimskom carstvu ili makar da kažu kada su poslednji put razmišljali o njemu.

Sudeći po najpopularnijim odgovorima, oni koji ne razmišljaju o Rimskom carstvu svakog dana ili najmanje tri do četiri puta mesečno, nešto rade pogrešno.

Muškarci uglavnom deluju ozbiljno kada odgovaraju, te pokušavaju da odbrane svoje stavove kao potpuno uobičajene kada se njihove partnerke iznenade zbog toga što nisu bile svesne da njihovi partneri toliki deo života posvećuju ovom istorijskom periodu.

Zabavna neusaglašenost između partnera doprinela je viralnosti trenda. Haštag #RomanEmpire ima više od 900 miliona pregleda, a video-snimci su prikupili stotine hiljada, ako ne i milione, pregleda.

Jedna kompilacija najpopularnijih video-klipova o opsesiji Rimskim carstvom prikupila je više od milion pregleda.

S druge strane, oni koji su zaboravili srednjoškolske lekcije iz istorije, ne moraju da brinu da je svaki muškarac pasionirani ljubitelj Rimskog carstva.

U jednom snimku sa više od milion pregleda, žena prilazi svom mužu i postavlja mu popularno pitanje na koje on odgovara: „Kao album Niki Minaž?“. Ne postoji album sa nazivom Rimsko carstvo (Roman Empire), ali reperkina pesma Romanova osveta mogla je biti uzrok zabune.

Drevna civilizacija, bez sumnje, imala je i i dalje ima uticaj na moderno društvo, i toliko je toga što možemo da naučimo od nje, ali to i dalje ne objašnjava zašto je Rimsko carstvo toliko važno za toliko ljudi.

Razmatrajući ovakve trendove, nameće se pitanje: o kojim drugim drevnim civilizacijama ljudi razmišljaju? O Mesopotamiji, Vizantijskom carstvu? Jedna od glavolomki je i da li postoji tema o kojoj žene razmišljaju podjednako posvećeno. Šta je takozvano „žensko Rimsko carstvo“? 

Ove nedoumice možda će otkriti sledeći virusni Tik-tok trendovi.

(RTS)


Ostavite komentar