Turista oštetio skulpturu Neptuna u Firenci

Državljanin Nemačke, 22-godišnjak iz Berlina popeo se noćas na statuu koja se nalazi u okviru fontane na trgu Pjaca Sinjorija u Firenci, stigao do same baze kočija, ali je pri tome oštetio nogu jednog konja.

Gradonačelnik ovog italijanskog grada, Dario Nardela, na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter) napisao je: „Ovaj turista je mislio da je dobra ideja da se popne na spomenik Neptuna radi selfija. Na sreću, nije ga mnogo oštetio jer se aktivirao alarm. Zahvaljujući opštinskim kamerama uspeli smo da mu otkrijemo identitet i platiće kaznu. Ne postoje opravdanja za vandalizam prema kulturnim dobrima“.

Ova epizoda je usledila nakon diskusije koju je gradonačelnik vodio sa direktorom Galerije Ufici posle vandalizma u Varaskom hodniku kada je Eike Šmit tražio da se galeriji obezbede naoružani čuvari.

Gradonačelnik smatra da su dovoljne mere sigurnosti koje su već preduzete poput ovih koje su pomogle da se uhvati turista koji je oštetio Neptunovu statuu i da se radi o tzv. „kulturnoj edukaciji“.

Turista je prijavljen po članu 518 Krivičnog zakona koji je uveo nove odredbe o „uništavanju, rasturanju, prljanju i nedozvoljenoj upotrebi kulturnih ili pejzažnih dobara“.

Uviđaj koje su sproveli stručnjaci iz organizacije Fabrika di Palaco Vekio, zadužene za održavanje, restauraciju i prezervaciju palate, pokazao je da je fontana pretrpela štetu usled težine nemačkog turiste koji je gazio po njoj.

Desno prednje kopito je pretrpelo odvajanje štukature napravljene pri restauraciji 2018. godine, dok je gornji deo vagona, od crvenog mermera, pretrpeo odvajanje trouglastog dela dimenzija oko 25 sa 20 milimetara.

Šteta je procenjena na oko 5.000 evra, što će sada platiti turista.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike