Stručnjaci poručuju roditeljima: Ne razbijajte jaja o glavu deteta da biste objavili smešni video na Tiktoku

U video-snimcima na društvenim mrežama, uzrast i reakcije dece na razbijanje jajeta o njihovu glavu variraju. Dešava se da se nešto starija deca smeju zajedno sa roditeljima, ali su mlađa deca uglavnom zatečena i vidno uznemirena dok gledaju kako se roditelj „slatko smeje“. Stručnjaci upozoravaju da je ovaj tred jako štetan i po fizičko, i po psihičko zdravlje dece.

Što se tiče fizičkog zdravlja, lekari upozoravaju da direktan kontakt sa sirovim jajima izlaže decu opasnosti da se zaraze salmonelom, a deca mlađa od pet godina često imaju ozbiljne tegobe kada se zaraze ovom bakterijom.

Takođe, pedijatri i psiholozi upozoravaju i na emocionalne posledice za decu koja su prikazana u mnogim od ovih video-zapisa.

Ket Knibs, britanska psihoterapeutkinja specijalizovana za dečje traume, navela je da joj je bilo „strašno, strašno teško“ da gleda ove klipove na Tiktoku.

„Ovde govorimo o zlostavljanju prikrivenom šalom i smehom“, naglašava Knibs u intervjuu za Vašington post. „Za dete, najvažniji odnos koji imaju je sa starateljem, ko god to bio. A to uključuje odnos poverenja – da će se ta osoba brinuti o njemu.“

„Nije problem samo to što su razbili jaje o detetovu glavu, već to što je reakcija roditelja nezadrživ smeh. Deca to doživljavaju kao poniženje. To se doživljava kao nedostatak poverenja. I mnoga deca će ostati duboko emocionalno, a ne samo kognitivno, zbunjena time.“

Jedan od ključnih aspekata je i dinamika moći u ovim video-snimcima, napomnje dr Kristin Somer, razvojni psiholog. „Kao što se često dešava na društvenim mrežama, izazov je postao popularan i ljude je uvukla njegova viralnost.“

„Roditelji učestvuju u ovome, ali zaboravljaju da postoji nejednaka dinamika moći između njih i njihovog deteta. Roditelji zaboravljaju da još jednom razmisle koliko će ovo biti bolno za dete ili da uzmu u obzir da će nasumično udaranje deteta izazvati da se dete oseća loše.“

Čini se da je trend popularan, a neki video-snimci roditelja koji razbijaju jaja o glavu svoje dece imaju milione pregleda. Haštag #eggcrackchallenge ima više od 66.000.000 pregleda na Tiktoku, ali uključuje i druge verzije iste šale u kojima ne učestvuju deca.

Porodične terapeutkinje Anandita Pal i Samira Armin naglašavaju da „roditelji ne bi trebalo da budu prvi nasilnici prema svom detetu“.

„Deca prvo moraju da se osećaju bezbedno i zaštićeno od ranog uzrasta. Ovaj osećaj sigurnosti, bilo da je fizički ili emocionalan, pomaže u njihovom razvoju i može uticati na njihovo mentalno zdravlje u budućnosti.”

„Čak i naizgled bezazlenu šalu dete može da doživi kao izdaju, jer ona od roditelja očekuju zaštitu i sigurnost.“

Uzrast deteta, takođe, igra veliku ulogu u tome kako će doživeti ovu šalu i reagovati na nju. Mlađa deca često ne shvataju šta se dešava.

„Zamislite da zamolite dete da vam pomogne u kuhinji i ono srećno što će provesti vreme sa vama, a onda odjednom, roditelj mu razbije jaje o glavu. Ne samo što ga je to zabolelo, već mu se i smeju“, dodaju Pal i Armini.

„Šta će deca naučiti iz ovakvih postupaka roditelja?“, pita se Sju Atkins, porodična terapeutkinja. „Ovakav šok može dovesti do toga da deca strepe od svojih roditelja i da im ne veruju.“

Ali čak i starija deca, koja su u stanju da razumeju i smeju se zajedno sa svojim roditeljima, mogu biti izložena sasvim drugim posledicama ako budu predstavljena u ovakvim izazovima na društvenim mrežama.

Knibsova naglašava da odrasli snimaju decu i objavljuju snimke na internetu, često ne vodeći računa o pitanjima saglasnosti i privatnosti.

„Možete li da zamislite sedmogodišnjaka kako ulazi u učionicu, a sva druga deca su videla snimak koji je njegova majka objavila Fejsbuku i Tiktoku, u kojem je zaplakao kada ga je udarila jajetom?“

Trend deljenja „smešnih“ klipova sa neukusnim šalama na tuđi račun teško da je nov. Televizijske emisije kao što su Najsmešniji kućni video ili britanska verzija You’ve Been Framed! Bili su veoma popularni devedesetih.

Poslednjih godina, to se preselilo na društvene mreže i uočljivo je da odrasli, često na veoma neodmeren način, zbijaju šale na račun dece.

Neki stručnjaci napominju da nema bojazni da će jedan incident ostaviti trajne posledice na dete, ali je teško na osnovu video-snimaka zaključiti da li je to samo jedan izolovan incident.

„Ne znam kakve su ove porodice. Ali ako su spremni da razbiju jaje o detetovu glavu, onda se može zaključiti da su manje empatični prema svojoj deciod onih roditelja koji su na ovakve snimke reagovali: ‘Ovo je maltretiranje, nikada ovo ne bih uradio svom detetu’“, zaključuje Ket Knibs.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike