Španski grad bez automobila sa najviše zelenila u Evropi

Grad nazivaju zelenim prstenom (anillo verde), a 2012. godine Evropska komisija ga je proglasila za Zelenu prestonicu. U gradu ima skoro 50 kvadratnih metara zelenih površina po stanovniku. Poređenja radi, Barselona ih ima 17, a London 31.

Grad Vitorija, glavni je grad Baskije u Španiji i ima 30 kilometara biciklističkih staza i parkova.

Široke, mirne avenije visokog drveća povezuju parkove, trgove i parcele, formirajući kružnu oazu oko centra grada u kome uglavnom nema automobila, voze samo tramvaji. Zvuk koji je dominantan je cvrkut ptica.

Kako je posleratna Španija prešla iz ruralnog u urbano društvo, gradsko stanovništvo se upetostručilo sa 52.000 u 1950. na 253.000 danas, uz povećanje upotrebe automobila.

Kako su naveli britanski mediji, ljudi koji su tokom sedamdesetih godina prošlog veka vodili grad doneli su veoma radikalnu odluku, da umesto saobraćaja promovišu pešačenje kroz sam centar grada.

Ideja za nastanak zelenog prstena u gradu nastala je osamdesetih godina, a radovi su počeli ranih devedesetih. Tada je zasađeno i 250.000 stabala.

„Podsticaj da Vitorija postane zeleni grad potekao je i od njenih građana“, rekao je Rodrigez Ramajo, šef gradskog odseka za životnu sredinu.

(RTS)


Ostavite komentar