Sapun može doprineti da budemo privlačniji komarcima, otkrilo istraživanje

Obično mislimo ako se dobro operemo sapunom da nam je to dobra strategija kako bismo zamaskirali naš prirodan miris i izbegli komarce da nam ne piju krv.

Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da neki sapuni umesto da nam pomognu da se sakrijemo, zapravo nas čine još privlačnijom metom, pri čemu su komarci pokazali da imaju tri omiljene od četiri testirane popularne marke sapuna.
Naučnici koji stoje iza ovog istraživanja navode da komarce možda privlači sapun jer, kada se ne hrane krvlju, dopunjuju unos šećera biljnim nektarima.

„Kada koristimo sapune cvetnih i voćnih mirisnih nota komarce onda privlačimo ne samo našim prirodnim mirisom kože već im istovremeno mirišemo i na cvet“, napominje Kleman Vinože, koji je rukovodio ovim istraživanjem na Politehničkom institutu Univerziteta u Virdžiniji. „To bi bilo kao da se probudiš i osetiš miris kafe i mafina. Veoma privlačno.”

Međutim, istraživanje je takođe zabeležilo i da se efekti sapuna donekle razlikuju od osobe do osobe, verovatno zbog interakcije između sapuna i jedinstvenog mirisnog profila svake osobe.

„Neverovatno je da ista osoba koja je izuzetno privlačna za komarce kada se ne okupa sapunom, postaje još privlačnija ukoliko koristi jednu vrstu sapuna, a zatim postane odbojna ukoliko se opere drugom vrstom“, istiće Vinože.

Naučnici su zaključili da bi izbor sapuna mogao delimično da objasni zašto su neki ljudi magneti za komarce, dok drugi prolaze bez ijednog ujeda.

U istraživanju, čiji rezultati su objavljeni u časopisu iScience, učestvovala su četiri volontera koji su dostavili uzorke tkanine koje su nosili pre kupanja ili nakon pranja sa četiri različta brenda sapuna. Korišćena je tkanina, a ne direktno izlaganje dobrovoljca kako bi se isključili efekti ugljen-dioksida koji izdišemo, što je još jedan važan faktor privlačenja komaraca.

Ispostavilo se da sapun sa mirisom kokosa najbolje odbija komarce, posebno jer postoje dokazi da kokosovo ulje prirodno odbija komarce.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike