Preplavljenost turistima sa obe strane – domaćinima je nemoguće živeti, a i posetioci „zbrzaju“ doživljaj

O prekomernom turizmu govorimo kada je prekoračen fizički i ekološki kapacitet prijema lokacija, ali i kada masovni turizam neke oblasti čini skoro nemogućim svakodnevni život stanovnika tih regija.

Rafaele Rio, predsednik Demoskopike koja se bavi analizom italijanskih teritorija, uradio je istraživanje o tome koji su gradovi u Italiji najviše pogođeni fenomenom preteranog turizma

„Potrebno je više promovisati odgovorniji i održiviji turizam. Administracije mnogih gradova nisu napravile uspešne programe kako bi upravljali prilivima turista koji su u nekim periodima neodrživi, i čine da se život stanovnika na tim teritorijama menja na gore, a i sami turisti ne uživaju do kraja u obilasku teritorije.

Gradovi koji su na vrlo visokom nivou rizika su Rimini, Venecija, Bolcano, Livorno, Verona, Trento i Napoli, visoki rizik prati Milano, Savonu, Ravenu, Rim, Firencu, Trst, a zatim slede i drugi gradovi“, kaže Rafaele Rio.

Iz tog razloga je Venecija od kraja aprila ove godine uvela eksperimentalnu fazu plaćanja karte ukoliko turisti dolaze na jednodnevni izlet i ne noće u hotelima.

Prva faza eksperimenta završila se zaradom opštine od 700.000 evra, a nisu se preterano bunili ni turisti ni stanovnici koji su se prilagodili ovoj meri koja je prva tog tipa u svetu u borbi protiv masovnog i nekvalitetnog turizma.

U Veneciju svake godine dolazi oko 28 miliona turista što je dovodilo do toga da je ovim gradom bilo nemoguće – kretati se.

Poslednje informacije o prevelikom broju turista, iako još nije zvanično otvorena letnja sezona, stižu iz malog mesta Varena na Jezeru Komo, koje je svakog vikenda kada je lepo vreme – pretrpano turistima.

Gradske vlasti su donele odluke o prevenciji „overturizma“ što podrazumeva veću kontrolu, informacije na više stranih jezika na stanicama, više prostora za čekanje trajekta, manje automobila u centru, i više rezervisanja karti onlajn.

Sve veći broj gradonačelnika poznatih italijanskih lokacija pokušava da donese pravila po kojima će biti zadovoljni i stanovnici koji često izjavljuju da je od turista nemoguće živeti, ali i ti isti turisti koji često samo protrče kroz mesta – bez vremena da u njemu zaista uživaju.

(RTS)