Posao u jami u tri smene i za žene – Gordana, Mlađana i Snežana zarađuju na dubini od 250 metara

Gordana, Mlađana i Snežana, porodične žene i majke, svakodnevno ulaze u jamu na dubini od 250 metara. Rame uz rame s kolegama, rade posao koji se doskoro smatrao isključivo muškim. Potiču iz rudarskih porodica, zbog čega svoju profesiju ne smatraju ni neobičnom ni teškom.

„Maštala sam da radim u jami još davno i volela sam to da radim. Prilika mi se pružila”, kaže Mlađana Molić.

„Tovarimo neku građu i ugalj. Ne možemo baš mnogo teško da tovarimo“, navodi Gordana Galetić.

„Radila sam kod privatnika, nisam imala sigurnost. Sada sam sigurna za budućnost, sigurna plata, imam redovnu platu“, naglašava Snežana Dobrosavljević.

O opasnosti svog zanimanja i nesrećama koje prete, ne žele da govore, da se ne bi, kako kažu, „urekle“. I priznaju da se ljudi često iznenade kad čuju da žena radi u rudniku.

„Ja sam rekla da smo mi solidarne sa muškarcima. Ravnopravne smo u svemu“, tvrdi Gordana.

Sve teškoće posla, koji rade u tri smene, ostavljaju iza kapije rudnika kad krenu kući. Od članova porodice imaju ljubav i razumevanje, od kolega rudara, veliko poštovanje.

„Vrše utovar uglja. Povremeno rade na dopremanju repromaterijala. Razgovaramo, šalimo se. Jeste, to je težak fizički posao, ali i rudari njima pomažu“, kaže rudar Danijel Mušanović.

U malenom Senju ima dvesta porodica i skoro sve žive od rudnika. Gotovo svi muškarci rade u rudniku ili su tu stekli penziju, ali do sada u njemu nisu radile žene.

„Ispunjavaju zadatke sa velikim uspehom. Kolege rudari imaju za njih samo reči hvale. Ponašaju se prema njima zaštitnički, tako da su dobrodošle u našem rudniku“, ističe Nenad Lukić, direktor RMU Rembas.

Priču završavamo rudarskim pozdravom „Srećno!“. To je, kako kažu, više od pozdrava, jer je u njemu sadržana želja svih njih –da živi napuste jamu.

(RTS)


Ostavite komentar