Pomama za kostimima i bundevama uoči 31. oktobra

Vilenjačke uši, vampirski zubi, zastrašujuće maske, samo su neki od rekvizita koje već danima kupuju i mladi, ali i roditelji svojoj deci.

Do pre nekoliko godina mnogi su 31. oktobar obeležavali samo kao dan kada se slave Sveti Petar Cetinjski i Sveti Luka.

„To je više naš praznik nego američki, zato što je ustvari prvog novembra su stari Kelti proslavljali Novu godinu i Saimajn je ustvari bio prvi dan njihove nove godine i uveče pred dolazak tog dana oni su svetkovali, uz velike logorske vatre i poklanjali su jedni drugima maske, kolače i ostalo“, rekla je etnolog Jasna Jojić.

Nije slučajno ni što se bundeve vezuju za ovaj praznik.

„Maske su obično bile od bundeve, jer se bundeva upravo sada kupi sa polja. Ona je poslednji plod sa polja i dobrodošlo je bilo da se na taj način teraju duhovi, zlo. Znalo se da stiže zima, da stiže jedno okrutno vreme, depresivno, i na taj način su upravo pravili svetiljke u bundvama da bi se zaštitile sveće, plamen i sve ono što simbolizuje toplotu i svetlost“, dodala je Jojićeva.

Zahvaljujući veštim trgovcima i potrošačkom mentalitetu, za keltsku Novu godinu skoro da niko nije čuo. Ali, Noć veštica slavila se i za vikend, pa smo na ulicama grada mogli da vidimo kosture, veštice, likove iz filmova i serija.

Zabava jeste u redu, ali bi bilo dobro da roditelji objasne deci šta je čija tradicija, a šta samo igra.

(RTS)


Ostavite komentar