Plavi čips – još jedna moda sa društvenih mreža koja ozbiljno ugrožava zdravlje dece

Još jedan od izazova na društvenoj mreži, inače, poznatoj po tome. Kao i ostali, ni ovaj nije bezopasan. Ljuti plavi čips, koji ne može da se kupi u našim radnjama, ali ga tiejdžeri u Srbiji kupuju onlajn, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

„Treba znati da on može da izazove jaku upalu svih tih naših organa za varenje. To je jedna od stvari koja dečjoj populaciji nisu potrebne i to ja zapravo atak na jedan naš organ. Dečja sluznica je osetljivija nego sluznica nas odraslih. Zapaljinske promene na sluznici mogu da budu jako, jako velike. Ta deca takođe kasnije idu u toalet imaju problem kada treba da vrše veliku nuždu. To su jako veliki bolovi, naglašava dr Saša Milićević, specijalista pedijatrije.

Na deklaraciji piše: kukuruzno brašno i biljna ulja, u stvari neko od ovih: palmino, sojino, ulje repice i ulje pirinčanih mekinja.

Problem sa ovim i sličnim proizvodima, kažu lekri, jeste taj što nije navedena količina pojedinih sastojaka. A upravo od toga zavisi koliko je taj proizvod opasan po zudravlje. Sve i da nije toliko ljut, njegov sastav je zdravstveno rizičan, kažu stručnjaci.

„Suština je u tome što su to hidrogenizovana ulja i njima se prerađuje, odnosno peče taj proizvod i sva ta sama ulja hidrogenizovana su izuzetno prozapaljenska, odnosno izazuvaju inflamacije u samom organizmu. To je njihov problem jer se stvaraju takozvane transmasti za koje je dokazano da imaju niz zdravstvenih rizika, ne samo kod dece nego i kod odraslih osoba“, napominje prof. dr Vladimir Ilić.

„Što se tiče svih grickalica, posebno čipsa koji imaju raznorazne arome i mirise to naravno treba znati da je potpuno veštačko – od boje, pa do ukusa i mirisa. Čak je tu problem jer se ubacuje i određeni gas da bi kesica bila naduvena da se ne bi lomio čips“, objašnjava nutricionistkinja Branka Mirković.

Cena ovog čipsa, koji se kupuje preko interneta, je neverovatna. Kesica košta od 500 do dve i po hiljade dinara.

Nedavno je, takođe preskupo, energetsko piće bilo izazov na Tik-toku. Povučeno je iz prodaje u mnogim dražavama, ali se kod nas još može kupiti na benzinskim pumpama.

(RTS)


Ostavite komentar