Piton ušao u baštu i napao čoveka, vlasnik zmije se još nije javio

Čovek koga je napao piton koji se popeo kroz njegov prozor poziva vlasnike zmija da budu odgovorniji prema svojim ljubimcima. Rob Birn, iz Bišopstouka, zadobio je lakše povrede nakon što je mužjak mrežastog pitona ušao u njegov zimski vrt i pokušao da ga ugrize za ruku.

Zmija uhvaćena i odvedena u centar za zaštitu reptila. Vatrogasna i Spasilačka služba Hempšira i ostrva Vajt prijavila je inače povećanje broja poziva kojima se prijavljuje bekstvo zmija. Birn je rekao da je zaključavao vrata staklenika, kada je primetio da se nešto pomera kroz roletne na prozoru.

„Njegovi očnjaci su mi zarezali ruku dok je pokušavao da mi zarije zube u ruku. Samo zbog moje brze reakcije zmija me nije ugrizla, i stvar bi bila mnogo gora“, rekao je Birn.

„Jedan očnjak mi je zahvatio zadnji deo ruke, a drugi očnjak mi je zapeo za majicu. Kada sam ga odgurnuo, bio je na sredini zimske bašte, ali me je nekako saterao u igao i gledao u mene. Došle su mi u tom trenutku žena i ćerka i kada su videle situaciju – vrisnule su“, ispričao je.

„To mora da je zmiju uplašilo, jer je onda polako kliznuo nazad kroz prozor”, dodao je Birn. Piton je uhvaćen i odveden u Tonbridž u Kentu, gde se sada o njemu brinu u Nacionalnom centru za dobrobit reptila.

Direktor dobrotvorne organizacije Kris Njuman rekao je da je „veoma neobično“ pronaći pitona od 3,3 metra, jer je većina njih između 1,2 i 1,5 metra

Vlasnik nije preuzeo zmiju, a Njuman je poručio da ljudi moraju da „ozbiljno razmisle“ pre nego što kupe zmiju kao kućnog ljubimca.

„Zmije su umetnici bekstva. Treba samo da okrenete leđa na sekund i zmija će nestati, i zaista ne preporučujemo da zmije iznosite u baštu”, dodao je.

Pozvao je vlasnike zmija da se postaraju da je vivarijum njihovih ljubimaca bezbedan, jer su zatekli mnoge sa ventilacionim otvorima pričvršćenim na pogrešan način.

Džim Grin, iz Vatrogasne i spasilačke službe Hampšira i ostrva Vajt, rekao je da su imali brojne izveštaje o zmijama koje su pobegle tokom leta.

Birn je rekao da je piton koji ga je napao „očigledno pripadao nekome“.

„Oni nisu poreklom iz ove zemlje, pa je neko, ili bio neodgovoran i pustio je, ili je pobegao zbog neadekvatnih mera zaštite. Samo bih voleo da stvari budu bezbednije“, zaključio je Birn.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike