Od žena – ugroženima: Na humanitarnom bazaru prikupljena sredstva za pomoć siromašnima

Od 48 organizacija koje su svojim projektima konkurisale za finansiranje izabrano je njih devet. Tema projekata bila je „Osnaživanje i podrška ženama”.

„Žena je nama bila ta tema, kao mi žene, da nešto radimo za žene. I zbog toga smo isto gledali da bude što više aspekta ženskih života da bude pokriveno, a da nije samo Beograd u pitanju, nego i projekte širom Srbije. I tako smo došli do njih devet“, rekla je Kristina Cetl iz Međunarodnog kluba žena.

Jedna od njih je i organizacija iz Ruskog Krstura.

Projekat “Science for girls empowerment” se realizuje u školi „Petro Kuzmijak”, a cilj projekta je osnaživanje devojčica u ruralnoj sredini u odabiru budućih zanimanja u oblasti prirodnih nauka i matematike.

Kroz aktivnosti kao što su sajam nauke, takmičenja ili radionice sa uspešnim ženama iz lokalne zajednice, devočicama, kroz neformalan pristup otvaramo vrata sveta nauke i novim mogućnostima u izboru budućih karijera.

Međunarodni klub žena čini oko 140 žena iz 40 od zemalja. Kristina Cetl iz Austrije u našoj zemlji živi 17 godina.

„Cilj ovog kluba međunarodnih žena je uvek iz početka bio da mi podržavamo ljudi u ovoj zemlji. Mi smo najviše gosti ovde u Srbiji ,ali mi hoćemo nešto, što ste vi toliko gostobrimljivi, da mi uzvratimo ovom narodu”, kaže Natalija Budinski Rustem.

Na prethodnim dobrotvornim bazarima i drugim aktivnostima, Klub je prikupio oko 650.000 evra i donirao sredstva nevladinim dobrotvornim organizacijama koje podržavaju siromašno i ugroženo stanovništvo širom Srbije.

(RTS)