Nema taksija, jede se u smenama, bez mesta u hotelima, Milanska nedelja mode iz drugog ugla

Milanska nedelja mode traje do 25.09. Hoteli su puni i nemoguće je naći mesto. Stanovi se na par dana izdaju po basnoslovnim cenama a ukoliko poželite da izađete na večeru štopovaće vam vreme.

Naime, večera se u tri smene, te vas u jednom trenutku konobar ljubazno opomene da je vaše vreme isteklo. Taksi možete čekati satima a saobraćaj je gori nego što je inače, a ko god je nekad bio u Milanu, zna koliko sati prosečan stanovnik ovog grada provede u kolima.

I mada ovaj događaj ima i te kako pozitivne posledice na ekonomiju grada, od komercijalnih delatnosti do ugostiteljstva, sa druge strane tu su stanovnici koji primećuju prepune metroe, veliki broj crnih automobila koji prevoze manekenke, visoke devojke koje trče da jednog mesta na drugo i gužvu koja se vidi na svakom koraku centralnih delova grada.

Marko Barbieri, sekretar Konfkomerća iz Milana (Italijanska konfederacija preduzeća, profesionalnih delatnosti i samozapošljavanja) na svom Fejsbuk profilu je napisao : „Za vreme nedelje mode u našem gradu, naša kancelarija je procenila da će grad zaraditi 88 miliona evra i da je broj turista porastao za 25% u odnosu na prošlu godinu, koji potroše u proseku 1.518 evra za vreme boravka u Milanu”.

Mauricio Naro koji je predsednik Federalberđi Milano (Federacija hotelijera u Milanu) izjavio je da prva tri dana nedelje mode nema slobodnih mesta ni u jednom hotelu, iako je došlo do povećanja cena.

„Soba u jednom hotelu od 4 zvezdice prelazi 200 evra za noć u odnosu na prosečnih 140 koliko su koštale u septembru, dok, što se tiče Airbnb imaju dosta veće cene od hotelskih, iako ne pružaju iste usluge a nisu regulisani sa pravne tačke gledišta te izbegavaju plaćanje poreza”, izjavio je Naro za Korijere dela Sera.

Sa druge strane, oni koji aktivno učestvuju u samom Fešn viku, odsedaju u hotelima sa pet zvezdica tako da je generalni menadžer Mandarin Oriental hotela, Luka Finardi izjavio za medije: „Ovo je nedelja mode koja je prevazišla sva naša očekivanja, imamo publiku izuzetno visokog nivoa, Evropljane i Amerikance ali i veliki broj azijskih influensera. Sa druge strane naši gosti misle da bi nedelja mode trebalo da traje bar dva dana duže jer su ovako modne revije bukvalno zalepljene jedna za drugu a oni moraju da trče sa jednog na drugi kraj da bi sve videli”.

Još jedna od tema su i dugački redovi na aerodromu Malpensa na pasoškoj kontroli kada se radi o dolascima interkontinentalnih letova. Na taksi stanicama na trgu Duomo na stotine ljudi čeka taksi u redovima dok su na aerodromu Linate kao i na železničkoj stanici tolke gužve da je taksi nemoguće dobiti ni telefonskim putem.

To je ono što je izjavio Silvano del Pupo iz Radio taxija 026969 i dodao „Uveče je haos, nema dovoljno vozila za ovoliki broj ljudi”. Taksisti u Milanu za vreme nedelje mode imaju za 30% više posla iako se veliki broj manekenki i onih koji se bave modom kreće u automobilima sa vozačima.

Fabio Akampora koji je podpredsednik Epama, izjavio je da se za vreme nedelje mode večere obavljaju u tri smene jer je broj klijenata porastao za 40%. I mada se ovi brojevi ne mogu porediti sa brojevima tokom Dizajn vika kada u Milanu stigne 300.000 ljudi, dok za vreme nedelje mode stigne oko 20 000, ipak je događaj koji privlači veliki broj stranaca, turista iz Amerike, Bliskog Istoka, Azije a u porastu su i dolasci iz Kanade i Australije.

I dok su zaposleni u ugostiteljskom sektoru zadovoljni, stanovnici Milana jedva čekaju da prođe nedelja mode, da odahnu do one naredne, a zatim i do ostalih velikih svetskih dešavanja koja ispunjavaju ovaj grad.

(RTS)


Ostavite komentar