Nagrađeni poslodavci koji se zalažu za dobre uslove rada, brinu o zaposlenima i životnoj sredini

Nagradu za brigu o zaposlenima u sektoru malih i srednjih preduzeća dobila je domaća firma za proizvodnju tekstila, u kojoj su, kažu, stimulisali radnike i stvorili dobre uslove za rad.

„Imamo različite programe obuke, bilo da se radi o obukama za određene mašine, bilo da se radi o stranim jezicima. Podržavamo naše radnike da zasnivaju porodice, da imaju što veći broj dece“, rekao je Andreja Šajtaš, direktor firme „Fuš DOO“.

Dodela ovih nagrada postoji u Poljskoj i Bugarskoj, kažu organizatori, a domaća priznanja pokazuju kako i srpske kompanije mogu da prednjače u oblasti inovacija i ekologije, i da uz odgovorno ponašanje doprinesu održivom razvoju društva.

„Dakle ideja je podizanje svesti, nagrađivanje najboljih i jednostavno promovisanje i-es-dži standarda kao važnog postulata u poslovanju“, kaže Biljana Bogovac, iz “PwC“ za Srbiju i Crnu Goru.

I pored brojnih kriterijuma, najteže je bilo sedmočlanom žiriju sastavljenom od stručnjaka raznih specijalnosti.

„Davali smo malo više značaja nekom ko je doprineo, ne samo razvoju svojih zaposlenih i svoje neposredne okoline, nego malo izašao iz okvira svog direktnog biznisa, i zapravo doprineo unapređenju društva“, rekla je Zoja Kukuć, preduzetnica i stručnjak za start-ap kompanije.

Zanimljivo je da kompanije učesnice konkursa dolaze iz 20 različitih privrednih grana, a priznanja za primenu i-es-dži standarda dodeljena su na Svetski dan biodiverziteta.

Nagrade u četiri kategorije i 13 potkategorija

Nagrade, u okviru konkursa koji je pokrenula kompanija PwC, dodeljene su u četiri osnovne kategorije i 13 potkategorija. U kategoriji Strategija dodeljeno je 10 nagrada i to: u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor finansijskih institucija nagradu je dobila Erste banka, a u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor privrede – MK Group.

U potkategoriji – Za očuvanje vodnih resursa nagradu je dobila kompanija Coca Cola HBC Srbija i Crna Gora, dok su pobednici potkategorije Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji – u sektoru korporacija Atlantic grupa, a u sektoru malih i srednjih preduzeća – Steel Impex doo.

Za očuvanje biodiverziteta nagrađena je kompanija Nestle Adriatic S. U potkategoriji Briga o zaposlenima dodeljene su dve nagrade: za korporaciju – kompaniji Delez Srbija, a u sektoru MSP – kompaniji FUSH doo.

Nagrada za Odgovorno upravljanje – u kategoriji privrede dodeljena je kompaniji Delta holding, a u kategoriji finansijskog sektora – DDOR Novi Sad.

U kategoriji Inovacije, priznanja su dobili: u kategoriji startup – kompanija Eco Hive, u kategoriji korporacije – Takeda Srbija, a u kategoriji malih i srednjih preduzeća – Strawberry Energy.

U kategoriji Obrazovni program, dodeljene su nagrade u tri nagrade: u okviru obrazovnih institucija dobitnik je Centar za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu, za korporaciju dobitnik je Atlantic grupa, a za sektor malih i srednjih preduzeća – organizacija WWF (World Wildlife Fund Adria).

U kategoriji Lider u održivom razvoju nagrađena je Mirijam di Tralia koja svojim angažmanom podstiče zelenu transformaciju u okviru – United grupe.

(RTS)