Misteriozna misija agenata 007 koji su nastradali na jezeru Mađore u Italiji

Mediji se pitaju zašto se dvadesetak tajnih agenata sastalo nasred jezera Mađore. Bio je to susret o kome ništa ne bi procurelo u javnost da nije došlo do nesreće. Kasno u nedelju 28.maja, tajni agenti, njih ukupno 19, iz Aise i Mosada, sišli su na Ostrvo ribara, najmanje ostrvo od tri poznata ostrva Boromeo, sa broda koji predstavlja pravu ploveću kuću, koji je registrovan u Sloveniji.

Odeća u ležernom stilu, kako navodi list Korijere dela Sera, patike, farmerke, majice koji su, kako podvlači list, bili podesni za izlet na jezeru ili kamuflažu, ne bi li ličili na turiste, što je možda bio deo misije.

Zatim – ručak u restoranu Il Verbano koji je bio pun, baš kao i samo ostrvo koje je vrvelo od turista.

Zajedno sa grupom tajnih agenata nalazio se i skiper Klaudio Karminati koji je pod istragom zbog tragedije koja se desila u 19.20 kada se brod prevrnuo usled vrlo lošeg vremena na 100 metara od obale i kada su život izgubile četiri osobe: supruga skipera ruskog porekla, dva italijanska tajna agenta i jedan Mosadov.

Nesreća se dogodila ispred obale mesta Sesto Kalende. Korijere dela sera navodi da su sa druge strane obale poslednjih meseci primećeni dolasci velikog broja važnih ruskih gostiju koji su bili fokusirani na rekvalifikaciju hotela te izmeštanje investicija sa jezera Komo na ovo jezero, ukoliko se zapravo ne radi o pokriću, navodi list, koji dodaje i da je ta obala Verbanije puna ortodoksnih Jevreja koji izdaju svoje luksuzne vile američkim gostima (političarima, pevačima i glumcima).

Po italijanskim medijima, to je raskrsnica na kojoj se sreću moćne osobe, novac i interesi. Oni nagađaju šta bi mogao da bude razlog sastanka tolikog broja tajnih agenata koje nazivaju 007, te se pitaju da li je njihov zadatak bio da prate određenu osobu i njene investicije, inspekciju, uhođenje, postavljanje bubica, prisluškivača ili ciljanih racija, ili se pak radi o industrijskoj špijunaži.

Korijere navodi da Izrael može da ima veliki interes u praćenju ugovora između italijanskih i iranskih firmi u pravljenju delova za dronove koji se koriste u ratu. Naime, ta oblast jezera je puna fabrika koje izgrađuju helikoptere, avione i bave se vazduhoplovnim inženjeringom.

Operacija povlačenja osoblja

Nakon nesreće, „ll ‘intelligence“ je aktivirala tipičnu operaciju povlačenja osoblja onemogućavajući njihovo identifikovanje i bilo kakvo curenje vesti, smanjujući vreme njihovog boravka u bolnicama na minimum i oslobađajući, u rekordno kratkom roku, kuće koje su uzeli u najam.

Mediji navode da sada ulazi u igru kontra-špijunaža sa ciljem da se otkrije šta je toliko tajnih agenata radilo u blizini mesta Vareze.

Ni nad jednom žrtvom nije urađena autopsija. Policija je saslušala preživele samo u vezi sa nesrećom koja se dogodila kada se iznenada podigao jak vetar, ali ne i u vezi sa tim šta su tačno radili na jezeru.

Agenti Mosada su u vrlo kratkom roku vraćeni u Izrael posebnim privatnim džetom namenjenim za „senzibilan transport“ koji je poslat direktno iz Izraela dok su i italijanski agenti momentalno napustili mesto nesreće.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike