Kolekcija Bate Spasojevića inspirisana Nikolom Teslom naišla na oduševljen prijem publike u Parizu

Kako navodi kreator Bata Spasojević njegova baza u radu je futurizam, zato mu je Nikola Tesla ogromna inspiracija.

„Upravo taj broj 369 i ključ univerzuma je u stvari bila polazna tačka za ovu kolekciju. Puno asimetrije, puno futurističkih komada, puno štampe koja se nalazi na samoj kolekciji. U samoj kolekciji je zaista nekako jako lepo upakovano i prezentovano. Mogu reći u jednom najlepšem prostoru u Parizu, a to je naša rezidencija koja je zaista na fantastičnom mestu“, naglašava Spasojević.

Kolekcija koja je prikazana u Parizu je izazvala jako pozitivne reakcije, a što je još značajnije, na reviji je bilo dosta inostrane publike, pa i čelnici Nedelje mode u Parizu, koji su bili oduševljeni i pokazali su zainteresovanost da se kolekcija prikaže tokom sledeće godine, dodaje kreator.

Moda inspirisana narodnom tradicijom

Novinarka RTS-a, Silvana Tošić, dopisnica iz Pirota, ujedno je i modna dizajnerka čiji rad je inspirisan motivima pirotskog ćilima. Njene kreacije su bile prikazane u okviru Nedelje mode u Parizu.

„Naravno, ja sam izuzetno ponosna što sam uopšte stigla tamo, zahvaljujući gradu Pirotu, naravno, jer raditi modu, pa makar i tradicionalnu, uopšte nije ni jeftino, izuzetno je zahtevno, veliki je izazov iz jednog malog grada, 300 km ste daleko od centra dešavanja, i od Beograda, i od Novog Sada“, naglašava Silvija Tošić.

Dodaje da je reakcija publike u Parizu bila izuzetna i da su tokom foto sesije ispred Ajfelove kule na kojoj je prikazn „ćilim kaput“ veliki broj prolaznika prilazio i tražio da se slika pored njega.

„Taj ćilim kaput je napravljen od nekih 70 odsto od starog ćilima, koji je moja baka tkala. Ja sam inače unuka tkalje i treća generacija u mojoj porodici po ženskoj liniji koja se eto bavi ćilimom i nastaviću. Takođe sam počela da tkam ćilim, odnosno da učim, i mislim da je to nešto što je nerazdvojno što se tiče toga što ja radim, a želim da spojim tradiciju i moderno, želim da spojim naš najveći tradicionalni brend nacionalni sa modom, da ga pokažem na jedan savremen način“, objašnjava kreatorka.

Međutim, postoji i druga strana ove priče, a to je da su troškovi vezani za putovanje i pojavljivanje na modnim revijama izuzetno visoki i modni kreatori to teško mogu sami da isprate.

Modni trend za ovu zimu

Kreator Bata Spasojević kaže da u zimskoj garderobi moramo imati jedan dobar kaput i dobar sako što je ove sezone obavezno i u muškom i u ženskom odevanju.

„Nekako sam zaista hteo da obojim ovu zimu, da ne bude toliko mračna i dodao sam malo boja, mada ja crnu zaista volim i crna jeste ono što su i velike modne kuće u svetu izbacile kao jako bitnu stavku. Ali nekako sam hteo da u ovu zimu zaista ubacim neki kolorit, tako da sam nekako prošle leta i ubacio te neke i ružičaste i pastelne nijanse, pink varijante i mislim da je to nekako lepo leglo u ovoj celoj priči ovoj zimi“, ističe Spasojević.

Dodaje i da mu je najdraži kompliment kada mu kažu da je njegova kolekcija nosiva. Smatra da je to upravo suština mode, a ne da kreacije budu prikazane jednom na reviji, a da završe u nekom fundusu, već da zažive i da se vide na ulicama.

„Moja topla preporuka zaista je da obavezno u ormaru imate jedan dobar sako koji ćete kombinovati sa džinsom, da li je to bela majica, možda neki duks, možda neka bela rolka, zašto da ne, ali ćete uvek izgledati, kako da kažem, spremno i za neke poslovne kontakte, a i za one večernje“, savetuje na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, Bata Spasojević, modni kreator.

(RTS)


Ostavite komentar