Kako je krava Mara na divan način iznenadila porodicu Divnić

Najmlađi Divnići, Aleksandra i Nemanja raduju se trojkama. Krave simentalske rase u domaćinstvu Divnića do sada su dobijale najviše po dva teleta, pa ih je Mara, zaista, iznenadila.

„Prvi put u životu i to je retko, retko se čuje da budu trojke. Ali prva dva teleta koja su bila muška njih smo lako otelili, nije bio problem. Za treće, išlo je kontra, stvarno je bilo problema. Doktora stalno zovemo, pitamo ga za savet, a on da dođe, daleko, dugo vremena, jer je bio na terenu”, kaže Božidar Divnić iz Beomuževića.

„Muž, snaha i ja, nas troje smo bili babice, mislim. Tako da je sin došao za to treće da nam pomogne, bilo je malo rizičnije, ali, hvala Bogu prošlo je dobro”, priča Svetlana Divnić.

Divnići imaju 18 krava. Dnevno predaju 250 litara mleka. Kukuruz, soju i strna žita seju na 27 hektara. Uz kvalitetnu ishranu pojedina grla daju i više od 35 litara mleka na dan.

„Ako hoće ovo čovek da ima, on mora da bude posvećen stvarno maksimalno ovom radu. Da strogo vodi računa o svemu, o koncentrovanoj hrani, o vimenu, o muzanju i svemu, o telenju normalno”, dodaje Božidar.

U živopisnom Beomuževiću kod Valjeva, kaže, ranije je bilo oko pet stotina krava, danas – stotinak. Mlečnim govedarstvom bave se samo oni koji u štali imaju deset i više grla.

(RTS)