Kako da vam se putevi ne ukrste – prepoznanje zmije otrovnice

Stanje devojke je stabilno i nju su najpre zbrinuli lekari Zavoda za urgentnu medicinu. „U periodu aprila i maja kada zmije izlaze iz svojih staništa, uvek imamo pojedine slučajeve ujeda, tako da je mnogo bitno biti oprezan“, rekla je za RTS dr Verica Božić iz niškog Zavoda za urgentnu medicinu.

Savetuje nošenje adekvatne obuće, štapa koji bi poslužio u slučaju da je potrebno da se reaguje, i upozorava da zmije ne treba dirati golim rukama, što se desilo u ovom slučaju.

„Zmije se brane, one nas napadaju kada se osete ugroženim“, objasnila je dr Božić.

„Nekada postoji samo jak bol, i kreće da otiče ekstremitet gde je ujed izvršen. Najbitnije je da se tada osoba stavi u stanje mirovanja, i mobilisati, ako se radi o ekstremitetu. Ukolik ose radi o glavi, licu ili o ujedu direktno na krvni sud, to su mnogo brže reakcije i tu je potrebno što pre doći do zdravstvene ustanove, ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu, našu hitnu pomoć, da intervenišemo u što kraćem roku“, dodala je sagovornica RTS-a.

Kaže da ne treba primenjivati neke stare metode kao što su krstasto zarezivanje i isisavanje jer to, kako tvrdi – neće pomoći.

Doktorka Božić je potvrdila i da mesto ujeda izgleda drugačije kada je u pitanju otrovnica: „Kreće da se javlja otok i promena boje kože, to je ono što nam je znak“.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike