Kada je pravo vreme da mediteranske i tropske biljke prebacite u zatvoren prostor

Drvenasta ukarasna penjačica zove se bugenvilija, poznatija i kao bogumila. Uglavnom je srećemo po Mediteranu i tamo može da poraste visoko. Možemo je oblikovati u manje saksijsko drvo ili žbun i tako je uglavnom i srećemo na našim prostorima.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Ivana Jovanović ukazuje na efekat koji se dobija gajenjem bogumile u manjoj saksiji: „Kada je biljka u tesnoj saksiji, više će cvetati“.

Kada je u pitanju mediteranska biljka kao što je bugenvilija, bitno je znati da ona mora da se unosi zimi.

Varijeteti bugenvilije je biljka bele, ciklama i narandžaste boje.

„Puzavicu kada gajite u saksiji, dobro bi bilo da imate neki štap ili sličnu potporu kojom možete pomoći ovu biljku da raste u visinu“, objašnjava Jovanovićeva i dodaje da je kod ove biljke cvet izuzetno sitan i beo, a ovo što na prvi pogled deluje da je cvet u stvari su listovi koji mogu biti raznih boja.

Da bi bogumila cvetala bujno potrebno je da bude na suncu šest-sedam sati dnevno, treba je prihranjivati intenzivno u periodu cvetanja, od marta do oktobra meseca, jer tada troši najviše energije.

Tokom leta neke biljke sadimo u zemlju zajedno sa saksijama. Na taj način sprečavamo takozvano kuvanje korena, pogotovo za one biljke koje zahtevaju da budu non-stop na suncu kao što je to bogumila.

Zimi kada te biljke treba da se prebace u zatvoren prostor, pri vađenju iz zemlje ne oštećuje se njihov koren.

U zatvorenom proredite zalivanje, pre iznošenja savetuje se orezivanje biljke

Kada se bogumila unese u zatvoren prostor, treba je presaditi u veću saksiju da bi tokom nekoliko meseci u zatvorenom bila mirna.

„Moraće da se zaliva redukovano, jednom u desetak dana, možda ređe ili češće, to zavisi od prostora gde ste našli mesto za nju. Sa biljke, u zimskom periodu, može da se desi da opadne list jer ovo nije njeno prirodno stanje. To je normalno, biljka tako reaguje. Kada je ponovo iznesete napolje, možete da je orežete, to joj i prija jer raste dosta i oporaviće se“, savetuje Ivana Jovanović.

Redovnim orezivanjem obezbeđuje se dug period cvetanja. Ako se ne orezuje, cveta kraće, od aprila do juna. Svoj puni cvat dostiže sa četiri do pet godina starosti.

Uskoro se biljke unose u zatvoren prostor i za bogumilu je važno da se nalazi u negrejanoj prostoriji u kojoj je do desetak stepeni, ali je važno da ta prostorija ne mrzne.

Vazduh ne sme da bude suv jer u tom slučaju bogumila odbacuje list.

(RTS)


Ostavite komentar