Jugoslavija u malom – u Albaniji se sve više kupuju stanovi na Jadranu

U Šen Đinu, maloj albanskoj luci na Jadranskom moru nadomak grada Lježa, koja je nekada imala značajnu ulogu u srpskoj istoriji, sve je više kupaca nekretnina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, pa i Crne Gore.

Duga peščana plaža, toplo more, dobra infrastruktura i povoljne cene – razlozi su zbog kojih se turisti iz regiona odlučuju ne samo za letovanje već i za kupovinu stanova. Ove godine Albaniju je posetilo više od pet miliona turista iz 152 zemlje. Domaćini male luke Šen Đin o gostima iz Srbije imaju samo reči hvale.

„Sezona je bila mnogo dobra. Imali smo turiste sa svih strana – Italijane, Srbe, Čehe, Slovake, Kosovare, Makedonce. Mi smo zadovoljni svima, ali imam posebno poštovanje za Srbe. Dobri su ljudi, lepo se ponašaju i rado ih dočekujem“, kaže vlasnik apartmana Alban Sokaj.

Albanska obala se ubrzano gradi. Na mestima gde su nekada nicali bunkeri rastu moderna naselja i hoteli. Povoljne cene kvadrata i jednostavna procedura kupovine privlače kupce u Šen Đin.

„Kod notara se potpisuje ugovor, a zatim se imovina plati i dobije se potvrda na ime kupca. Ali ako ste u braku, zanimljivo je da taj stan ide i na muža i na ženu, tako da svi oni koji misle da kupe stan, a da supruga ne zna – to je nemoguće da se desi“, navodi kupac apartmana Arnel Muratović.

Najveća je potražnja za dvosobnim i trosobnim apartmanima, sa urednom dokumentacijom.

„Trenutno imamo oko osam zgrada i osamsto stanova, najviše se prodaju stanovi površine 65–75 kvadratnih metara, a cena je oko 900 evra po kvadratu. Ove godine za stanove ima više zainteresovanih iz bivše Jugoslavije, najviše iz Srbije i Bosne. Ovde je sigurno, ovde dolaze možda najčešće oni koji su tu bili nekoliko godina. Što se tiče papira, treba da budu svi spremni i regularni papiri, da bude hipoteka, tapija sigurna“, ističe Esin Lekić menadžer „Rozafa grup“.

Najviše kupaca stanova u Albaniji je iz Beograda, Niša, Novog Sada i Novog Pazara.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike