Električna kašika – novi izum koji nas sprečava da solimo kad nam nije dovoljno slano

„Kirin Holdings“ će ovog meseca staviti u prodaju 200 električnih „slanih kašika“ po ceni od 19.800 jena (127 dolara) i jedan manji broj u svojoj prodavnici u Japanu u junu. Nadaju se da će za pet godina imati milion korisnika širom sveta i da će sledeće godine početi da ih prodaju na međunarodnom nivou.

Kašika, napravljena od plastike i metala, razvijena je uz pomoć profesora Univerziteta Mejdži Homeji Mijašita, koji je prethodno realizovao sličan mehanizam (i dalje na nivou prototipa) – uspeo je da proizvede efekat slatkog uz pomoć štapića za jelo, i to bez šećera.

Kada je reč o novom proizvodu („slana kašika“) on funkcioniše tako što šalje blago električno polje iz kašike tako da koncentriše molekule natrijuma na jeziku, čineći ukus hrane slanijim, nego što ona to zapravo jeste.

Kompanija koja je inače poznata po proizvodnji piva, sada se sve više fokusira na zdravstvenu dobrobit korisnika, koristeći tehnološke inovacije.

Prosečna odrasla osoba u Japanu konzumira oko 10 grama soli dnevno, dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Slana kašika“ je teška 60 grama,i  napaja se litijumskom baterijom koja se može puniti.

Šta prekomerni unos natrijuma čini telu?

Prekomerni unos natrijuma (soli) može imati mnogo štetnih efekata na zdravlje. Jedna od primarnih briga je njegov uticaj na krvni pritisak.

Natrijum privlači vodu, zbog čega telo zadržava tečnost i povećava zapreminu krvi. Ovo, zauzvrat, podiže krvni pritisak i napreže srce i krvne sudove, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani i moždani udari.

Hronični visok krvni pritisak (hipertenzija) može vremenom oštetiti bubrege. Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju krvi i održavanju ravnoteže elektrolita, uključujući nivo natrijuma.

Višak natrijuma može poremetiti funkciju bubrega, potencijalno dovesti do bolesti bubrega ili pogoršati postojeće probleme sa ovim organima.

Visok unos natrijuma ima uticaj na zdravlje kostiju. Istraživanja sugerišu da ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može dovesti do povećanog izlučivanja kalcijuma iz kostiju, što bi ih vremenom moglo oslabiti i doprineti osteoporozi.

(RTS)