Duga senka kolonijalizma, Bakingemska palata odbila zahtev Etiopije za vraćanje ostataka princa Alemajehua

Princ je odveden u Veliku Britaniju kada je imao tek sedam godina, a u zemlju je stigao kao siroče jer mu je majka preminula u putu.

Kraljica Viktorija se zainteresovala za dečaka i organizovala da dobije najbolje obrazovanje, ali je mladi princ preminuo sa samo 18 godina.

Njegova porodica, međutim, sada želi da se njegovi ostaci vrate u Etiopiju.

„Želimo da se njegovi ostaci vrate jer to nije zemlja u kojoj je rođen. Nije u redu što je sahranjen u Velikoj Britaniji“, naveo je jedan od potomaka kraljevske linije Fasil Minas za Bi-Bi-Si.

Ipak, Bakingemska palata poručuje da uklanjanje ostataka može da ošteti druge grobnice u katakombama kapele Svetog Đorđa u Vindzorskom zamku.

„Veoma će biti teško da se ekshumiraju ostaci bez uznemiravanja mesta počinka značajnog broja sahranjenih u blizini“, navode iz palate.

U saopštenju se takođe navodi da nadležni u kapeli osećaju potrebu da ukažu čast sećanju na princa Alemajehua, ali i da imaju odgovornost da očuvaju dostojanstvo drugih sahranjenih u kripti.

Objašnjava se da je u prošlosti kraljevska kuća „uvek poštovala zahteve etiopskih delegacija za posetama kapeli“.

Kako je mladi princ završio u Britaniji

Želeći da ojača svoju zemlju, 1862. godine car Tevodros Drugi (otac Alemajehua) pokušao je da oformi savez sa Britanijom, ali kraljica Viktorija nije odgovorila na njegova pisma.

Ljut zbog toga što nije dobio odgovor, car se odlučio na radikalne mere i kao taoce uzeo neke Evropljane, među njima i britanskog konzula. To je bio povod za ogromnu vojnu ekspediciju, koja je uključivala 13.000 britanskih i indijskih vojnika, piše Bi-Bi-Si.

Aprila 1868. godine moćna ekspedicija okružila je Tevodrosa u njegovoj planinskoj tvrđavi Makdali u severnoj Etiopiji. Za samo nekoliko sati, napadači su uspeli da se probiju unutra i pobede branioce.

Car je odlučio da bi pre oduzeo svoj život nego pao u ruke Britanaca, zbog čega je postao heroj u etiopskoj istoriji.

Nakon bitke, hiljade artefakata je opljačkano, uključujući zlatne krune, spise, ogrlice, odeću… Istoričari navode da su bile potrebne desetine slonova i stotine mazgi da bi se odnelo opljačkano blago, koje se danas nalazi širom muzeja i biblioteka po Evropi.

Britanci su odveli princa Alemajehua i njegovu majku, caricu Tiruvork Vube, najverovatnije da bi ih sačuvali i sprečili da padnu u ruke ili budu ubijeni od strane Tevodrosovih neprijatelja, koji su bili blizu Makdale.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike