Beranci u potrazi za našom atletičarkom Olgom Kalivodom, modelom za čuvenu skulpturu „Igračice“

Čuvena Igračica, skulptura koja je nestala početkom 2000-ih, nedavno je pronađena i vraćena da krasi terasu čuvenog beranskog hotela, objavila je pre oko mesec dana Radio-televizija Crne Gore.

Olga Kalivoda, članica Atletskog kluba Vojvodina, bila je model za ovu čuvenu skulpturu Gradimira Aleksića. U međuvremenu, Igračica je postala i simbol grada Budve, jer je tamo postavljen drugi odlivak skulpture.

Atletičarka Kalivoda danas bi trebalo da ima 75 godina.

Predsednik Udruženja „Beranda” Adem Softić rekao je za portal RTCG da je Olga 1962. godine, dok je bila na letovanju u Makarskoj, poslužila kao model beogradskom vajaru Gradimiru Aleksiću. Naime, beogradski vajar je napravio skicu po modelu tada četrnaestogodišnje novosadske atletičarke. 

Pored ove, beranske skulpture koja je prvi odlivak Igračice, identična se nalazi u Budvi od 1966. godine. Treći odlivak krasi fontanu u velikom parku u Mataruškoj banji, a četvrti je u Zaječaru.

Menadžment hotela „Berane“, na čijoj se terasi nalazi prvi odlivak ove skulpture, objavio je poziv da se jave svi koji poznaju Olgu Kalivodu, kako bi je doveli u grad pored Lima i ugostili.

„Nadamo se da je zdravlje još dobro služi i obezbedili bismo taksi, koji bi je doveo do Berana. Olgi nudimo smeštaj i višednevni boravak u ovom hotelu u gradu na obali Lima”, poručuju Beranci.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike