Bejbi Lazanja odbio nagradu Vlade od 50.000 evra, želi da novac ode na drugu adresu

„Zahvaljujem hrvatskoj vladi na novčanoj nagradi u iznosu od 50.000 eura. Ipak, te novce ja ne mogu prihvatiti. Mogao bih navesti mnogo razloga zašto, ali prvi, najbitniji i dovoljni je što postoji puno drugih pojedinaca i organizacija kojima će ti novci daleko više pomoći“, saopštio je Marko.

Polovina iznosa (25.000 evra) trebalo bi da bude donirana Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju s dnevnom bolnicom „Mladen Ćepulić“. Ostalih 25.000 evra trebalo bi biti donirano Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica KBC Zagreb, prenosi index.hr.

Goran Roić, direktor Klinike za dečje bolesti Zagreb, prokomentarisao je Markov gest, i izjavio kako su s oduševljenjem primili vest o donaciji.

Na sednici tehničke vlade Hrvatske, Andrej Plenković objavio je da žele da novčano nagrade Marka Purišića, poznatijeg kao Bejbi Lazanja, nakon njegovog neverovatnog uspeha i osvojenog drugog mesta na ovogodišnjem Evrosongu. Pobedu je odnela Švajcarska (Nemo sa pesmom Kod) 

Odlučeno je da mu se ponudi nagrada od 50.000 evra za „ogromnu promociju“ Hrvatske. Visoku drugu poziciju, Bejbi Lazanja je osvojio pesmom Rim Tim Dagi Dim.

„Čestitka na fascinantnom uspehu Marku Purišiću. Ukupno je bio na drugom mestu, to je najveći uspeh nezavisne Hrvatske. Ovo je fascinantan uspeh, zahvaljujemo i Gradu Zagrebu na prekrasnom dočeku. I, naravno, u njegovom Umagu… Želimo mu puno uspeha u daljoj karijeri“, rekao je Plenković.

Pobednici Eurosonga inače, od EBU-a ne dobijaju novac za svoj uspeh.

Novčana nagrada ne postoji niti je ikad postojala. Izvođač pobedu na Eurosongu dalje koristi u komercijalne svrhe, rastu mu cene nastupa i slušanost u celom svetu, ali od EBU-a ne dobija ni jedan evro.

Pobednik Evrosonga nagradu može dobiti eventualno od vlade, predsednika ili neke institucije u svom rodnom gradu.

(RTS)