Zdrav obrok za poneti pripremljen za 20 minuta – recept nutricioniste

Kako je istakla Marija Milanović, farmaceut i nutricionista, zdravu užinu za poneti moguće je napraviti za dvadesetak minuta. Ona je zgodna jer možemo da je ponesemo.

U ovaj recept može se dodati paprika ili blitva umesto spanaća, kao i urda sir koji može biti odlična zamena ili dopuna običnom siru.

Urda sir sadrži puno proteina i skoro je bez masti. 

Ove pogačice mogu se koristiti i kao tortilje, a kao namaz nutricionista preporučuje grčki jogurt, humus i neku salata. 

„Sirova šargarepa ima manji glikemijski indeks nego kuvana, zajedno sa humusom, koji je napravljen od leblebija koje su mahunarke, će dati sitost. Osobe koje imaju insulinsku rezistenciju bi trebalo da izbegavaju suvo voće za užinu.“, objasnila je Marija Milanović, farmaceut i nutricionista. 

Kada je ručak za poneti u pitanju, Marija Milanović je predložila obrok salatu sa piletinom, ali da uz ovakav ručak treba dodati integralni hleb ili pirinač koji smo prethodnog dana skuvali. 

„Tunjevina sadrži veću količinu žive, zbog toga bi trudnice i dojilje trebalo da obrate pažnju. Ostali smeju da unose dve tunjevine nedeljno bez bojazni da će doći do deponovanja teških metala. U tunjevini ima i više teških metala nego u sardini, što je riba veća ona jede više manjih riba, zbog toga dolazi do akumulacije. Zato je i bolje jesti sardine koje su i izvor kalcijuma“, istakla jenutricionista Marija Milanović.

„Obrok bez ugljenih hidrata daleko manje drži sitost, zato je bitno da doručak i ručak sadrže složene ugljene hidrate (integralni hleb, humus, šargarepa…). Nakon obroka treba da budemo siti oko tri do četiri sata, to bi trebalo da bude pravilan razmak imeđu obroka“, rekla je za „RTS ordinaciju“ farmaceut i nutricionista Marija Milanović. 

(RTS)


Ostavite komentar