Zašto ne treba bacati koru od pomorandže

Utvrđeno je da kora pomorandže sadrži bioaktivno jedinjenje, zvano feruloilputrescin (FP), koje može biti od koristi za zdravlje srca kada se jede narandžina kora.

Otkriće ovog važnog jedinjenja u korama pomorandže prijatno je iznenadilo naučnike sa Univerziteta Florida i stručnjake u američkom Ministarstvu poljoprivrede.

U eksperimentima, kod miševa koji su bili hranjeni ekstraktom kore pomorandže, bogatim jedinjenjem FP, šest nedelja zaredom – istraživači su primetili smanjenje biomarkera u krvi povezanih sa upalom i kardiovaskularnim oboljenjima.

Jedinjenje FP je metabolit koji je prvobitno pronađen u listovima i soku grejpfruta. Iako se pojavljuje i u nekim pomorandžama, čini se da nije prisutan u limetima, limunima, mandarinama.

Jedinjenje je izazvalo veliko interesovanje poslednjih godina zbog svog antioksidativnog i antiinflamatornog potencijala, ali još postoji mnogo stručnjaka koji o njemu ne znaju.

„Ovo je novo otkriće koje ističe ranije neprepoznati zdravstveni potencijal feruloilputrescina u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti“, kaže nutriciolog Ju Vang sa Univerziteta Florida.

Narandže su jedno od najpopularnijih voća na svetu, koje se uglavnom konzumiraju zbog soka, a gorka kora se obično odbacuje. Svake godine 32 miliona tona kore pomorandže ode u otpad, iako je ona savršeno jestiva i može biti dobra za nas.

Farmeri prenose da su primetili da pilići bolje napreduju kada ih hrane komadićima pomorandže.

Na Floridi, otprilike polovina kore od pomorandže u državi daje se stoci, ali možda postoji razlog da malo te kore, ipak zadržimo za sebe.

U poređenju sa sočnim delom, kora pomorandže sadrži impresivnu koncentraciju vitamina, antioksidanata i limonena – hemikalije koja može imati antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

Otkrivanje toga koja su bioaktivna jedinjenja najvažnija za ljudsko zdravlje i zašto, biće ključna ako naučnici žele da naprave što zdraviji ekstrakt kore narandže.

Kada se FP konzumira, čini se da sprečava neke specifične bakterije u crevima da luče nusproizvod koji se zove trimetilamin (TMA).

TMA je povezan sa povećanim rizikom od nakupljanja arterijskog plaka, srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Nekoliko kompanija već žuri da napravi proizvod koji sadrži koru narandže i koji će biti što jednostavniji za primenu

Kada su miševi u eksperimentima na Floridi, hranjeni ekstraktom kore pomorandže koji sadrži FP, njihovi nivoi TMA i TMAO (dalji produkt TMA koji je štetan za kardiovaskularni sistem) su smanjeni.

Nejasno je da li bi se iste koristi odnosile na ljude, ali su u Ministarstvu poljoprivrese SAD zainteresovani za taj podatak.

Rad Vangove i njenih kolega omogućio je grant od 500.000 američkih dolara od vladinog Odeljenja za istraživanje o tome – da li ekstrakt kore pomorandže može poboljšati zdravlje našeg digestivnog sistema i srca.

Kora pomorandže nije baš jednostavna da se iskoristi kao sastojak nekog obroka, ali ako naučnici mogu da dizajniraju adekvatni proizvod od narandžine kore, ona bi mogla postati popularna kuhinjska namirnica koja poboljšava zdravlje.

Nekoliko kompanija već žuri da napravi upravo takav proizvod. A nedavno su istraživači otkrili da se uz samo malo kore banane, takav proizvod može pretvoriti u ukusnu, hranljivu užinu, punu antioksidansa i vitamina. Isto važi i za koru manga.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

(RTS)