„Zaboravljeni“ rak mokraćne bešike, koje simptome ne smemo ignorisati

Kao teška bolest, rak mokraćne bešike, godišnje se otkrije kod oko 2.500 hiljade građana Srbije. Predstavljanjem murala „Slušaj svoju bešiku autora Nikole Radojčića, Srbija se priključuje Svetskom mesecu podizanja svesti o raku mokraćne bešike.

Teška i podmukla bolest, a zaboravljeni rak, tako opisuju rak mokraćne bešike.

Doktor Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije i direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije slaže se sa tim da se o raku bešike ne govori dovoljno i da bi trebalo češće obrađivati tu temu.

„To je bolest koja godišnje odnese oko 1.000 ljudi, a oboli oko 2.500. Mora se raditi na ranom otkrivanju. To je jedan od karcinoma koji je vezan za pušenje. Ima mnogo više obolelih muškaraca. Promena boje mokraće, pogotovo pojava mokraće u krvi će pacijenta odvesti lekaru, a urolog ima vodeću ulogu u dijagnostici“, rekao je dr Radosavljević.

Dodaje da se nada da će se povećati broj pacijenata kojima će biti omogućeno hirurško lečenje.

Osim promene boje mokraće, simptomi su još i otežano mokrenje, bolovi u karlici, jeza, drhtavica, nekada povišena telesna temperatura, gubitak težine…

Govoreći o lečenju, doktor kaže da „sa hemioterapijama stojimo dobro kod slučaja velikih tumora koji su kandidati za hirurško lečenje“, a hemioterapija pre operacije pomaže da se tumor smanji i popravi ishod operativnog lečenja.

Ozbiljnija situacija je, kako kaže, kod metastaza, kada hemioterapija nema neki veliki uticaj, „osim kod jednog broja pacijenata gde obezbeđuje jedan kratkotrajni odgovor“.

„Mi radimo na tome da se inovativni lekovi takođe nađu na listi lekova. UMOS je predložio Republičkom fondu da se imunoterapija uključi u lečenje u metastatskoj bolesti, a za to postoje dokazi najvišeg ranga u međunarodnim vodičima. Nadamo se da će kao i do sada… Fond je zaista jako proširio Listu lekova, i nadamo se da će i ovi lekovi biti u redu za stavljanje na Listu“, ispričao je dr Radosavljević.

Uočavanje promena i redovne kontrole posle lečenja

Svoje iskustvo sa lečenjem karcinoma mokraćne bešike sa gledaocima RTS-a podelio je i Tomislav Miletić. Objasnio je da ga je posle simptoma kao što su peckanje i promena boje mokraće, kao i pojava krvi, ćerka odvela lekaru.

Prvo je krenuo od urologa, pa se lečenje nastavilo uz hemioterapiju na Institutu za onkologiju. Dodaje da je prihvatio lečenje, i da, posle devet godina, više nije na terapiji, ali da ima redovne kontrole.

(RTS)