Vežbanje na vrućini – da ili ne?

Mnogima vežbanje, pa i bilo kakva fizička aktivnost, ne prija kada su temperature visoke. U kom periodu dana je najbolje vežbati tokom letnjih meseci?

„Sve zavisi od toga šta kome odgovara. Ljudi koji vole da ustaju ranije, definitivno treba da vežbaju ujutru, pre temperaturnih pikova, koji počinju oko devet ujutru i traju do kasnog popodneva“, rekao je trener Milan Čedić.

Izbor mesta i vremena za vežbanje

„Treba slušati svoje telo, pratiti pritisak i temperaturu vazduha. Intenzitet i obim vežbanja treba prilagoditi uslovima. Letnji vremenski period dobar je za održavanje forme. Brza šetnja, joga, lagano trčanje…“, rekao je trener.

Ističe da je važan i način ishrane, leti se unosi lagana hrana sa manje kalorija, a više se krećemo, pa je teže napraviti neku formu.

Vežbanje i starosna granica

„Trening treba da bude baziran na trenutnim telesnim sposobnostima. Godine nisu ograničavajući faktor, ali ne treba preterivati sa intenzitetom“, istakao je trener.

Napominje da su mehanizmi termoregulacije organizma na višem nivou tokom letnjeg perioda, pojačano je znojenje, pa treba pre treninga popiti oko pola litra vode. Takođe treba piti po par gutljaja tečnostii tokom vežbanja.

„Pre treninga treba uzeti složene ugljene hidrate koji će se lagano apsorbovati tokom treninga u telu, a davaće nam energiju. To mogu da budu ovsena kaša, banane i med u kombinaciji, orašasti plodovi, i količina hrane koja ne treba da bude jaka i obimna“, rekao je trener Milan Čedić.

(RTS)