Verovali ili ne, dr Gugl nije baš najsigurniji izvor informacija

Kada ukucamo „povećan CRP“, „šta znači sniženo gvožđe u krvi“, često se na internetu pojave i najgore dijagnoze. Brza pretraga dovede i do kancera, kakve god simptome da navedete.

„Oni izvuku ustvari najdrastičnije dijagnoze, a pored toga imate još 10-20 dijagnoza sa istim simptomima koje su užasno blage i koje prolaze za tri do pet, deset dana. Nije prijatno, zavisi od čoveka. Imate osobe koje se jako plaše, koje su sugestibilne, one mogu da naprave sebi takav začaran krug u glavi da se odmah nađu u nekoj stravičnoj dijagnozi. Srećom, te najdrastičnije dijagnoze koje internet izbacuje ne mogu da leče i dijagnostifikuju bez nekih dodatnih analiza“, objašnjava dr Dragana Matić iz DZ Vračar.

Interent nudi ogroman broj informacija – od novinskih članaka, blogova, snimaka, društvenih mreža, pa sve do stručnih publikacija. Iako tumačenje krvne slike, ne deluje toliko opasno, doktori kažu, može da bude.

„Sve laboratorije imaju nove neke oznake, ali oni su to već naučili. Nemaju kao nekad – erotriciti, leukociti, nego imaju latinske nazive, početak skraćenice. Sad svi znaju gvožđe i mogu da pročitaju, ali on nije jedini parametar krvne slike. Imamo još 15 iz krvne slike koji nam kažu da li smo mi u nekoj ozbiljnoj anemiji ili je jednostavno to gvožđe palo zbog nekih drugih stvari, tako da s tim ne treba da se igraju“, ističe dr Matić.

Kako nam je doktorka Matić rekla, sa dijagnozom virtuelnog doktora uglavnom dolaze mlađe generacije, one koji su i odrasle uz internet, dok stariji uglavnom biraju redove u čekaonici da bi im doktor saopštio od čega boluju.

(RTS)


Ostavite komentar