Vanja Mijatović zahvalna što, posle teške saobraćajne nesreće, nije ostala u kolicima

Danas je Vanja dobro i nema posledice od povreda koje je tada zadobila, ali je svesna da je moglo biti drugačije.„Bili smo u Novom Sadu i radili smo humanitarni koncert i krenuli smo nazad. Jeste bio, zaista, jak sneg i radio se jedan deo puta gde je sada naplatna rampa i bukvalno se ništa nije videlo i odjednom smo samo ugledali taj betonski stub koji stoji i bukvalno je moj kolega odreagovao najbolje moguće u tom trenutku.”, prisetila se Vanja Mijatović i dodala da je sedela pozadi, da nije spavala i da je svega bila svesna.

Imala je mnogo povreda, pneumotoraks, grudnu kost je polomila na dva mesta, polomila je tri ili četiri pršljena i pršljenske nastavke. Nije ni slutila o koliko su ozbiljne posledice sudara bile, ali je sve vreme razmišljala pozitivno i znala je da je u rukama odličnih stručnjaka.

„Kad je doktor ušao i kad je rekao kakve sve frakture i kakve sve povrede imam, ja već posle treće više nisam ni slušala i kada mi je rekao, jer ja sam pitala koliko, otprilike, traje oporavak, on je rekao minimum šest meseci”, prisetila se Vanja Mijatović i dodala da je tek tad shvatila ozbiljnost situacije.

Bio joj je zabranjen svaki vid pokreta, pet nedelja je samo ležala, mama i baka su joj pomagale oko svega, one su je kupale, davale da jede, da opere zube…

„Razmišljala sam samo pozitivno, razmišljala sam ovo je sve što je moglo da mi se desi i sada će ići samo na bolje i iskreno, tako je i bilo”, kaže Vanja Mijatovićeva dodaje da je ona tešila sve oko sebe.

Najtraumatičnije joj je bilo to što je padala u nesvest kada ustane jer je dugo ležala. „To mi je bilo jako traumatično, ja sam se više bojala toga, nego svega ovoga što se desilo. Stavila sam mider, to je kao korset koji se pravi prema telu čoveka koji treba da ga nosi. Treba da se stoji 10 minuta da bi se ta masa stegla prema obliku tela. Međutim, to je bila misaona imenica u tom trenutku i držalo me je njih četvoro, oni su stavili to i ja sam tada dva puta pala u nesvest i probudila sam se u krevetu”, bila je iskrena pevačica.

Mider i prvi koraci

Uz pomoć terapija i vežbi se oporavila. Objasnila je koliko joj je bilo teško da ustane i da kad je ustajala, da je stavljala mider i onda napravi dva koraka, pa se vrati do kreveta, pa skine mider, pa posle pola sata opet ustane i napravi tri koraka i onda je polako pravila sve više koraka.

„Onda shvatite koliko, u stvari, je život lep kad ste zdravi i dragocen i kako neke stvari koje mi svakodnevno radimo, uopšte, ne cenimo”, kaže Vanja Mijatović i dodaje da je to shvatila tek posle nesreće.

Trebalo je više od šest meseci dok nije povratila sve funkcije i dok se nije oporavila. Bila je posvećena samo svom oporavku.

„Bolestan čovek ima samo jednu želju i to je apsolutno tačno i ja sam svu svoju snagu usmerila samo da se oporavim i da vratim život u normalu, da mogu da sednem, da mogu da hodam, da mogu da skuvam kafu, da operem zube. To su neke stvari koje mi radimo svaki dan, a ne cenimo”, kaže pevačica i dodaje da je bila psihički jaka i da je iznenadila sve oko sebe.

„Samo pomislim šta je moglo da mi se desi i onda kažem hvala Bogu što sam na nogama, jer povreda je mogla da bude fatalna, u smislu da sam mogla da ostanem u kolicima. To je toliki blagoslov, to je tolika sreća, ja sam u startu srećna. Sve ovo što imam je pride i tako posmatram.”, zaključila je pevačica Vanja Mijatović za „RTS ordinaciju” i dodala da kad je čovek u startu zadovoljan i srećan sa tim što ima, onda potpuno drugačije gleda na život.

(RTS)


Ostavite komentar