Učestalost pušenja među učenicima u Srbiji

Međunarodno istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta (Health Behaviour in School-aged Children Survey, HBSC) je jedinstvena međunarodna studija koja se periodično, svake četvrte godine, realizuje u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i u Severnoj Americi u saradnji sa Regionalnom kancelarijom SZO.

Studija se sprovodi počev od 1983. godine kada je u istraživanju učestvovalo pet zemalja, dok je u 2022. godini u istraživanju učestvovala 51 zemlja članica mreže. U Srbiji je istraživanje sprovedeno 2018. i 2022. godine kao deo međunarodnog istraživanja.

Nosilac ovog istraživanja u Republici Srbiji je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. U istraživanju 2022. godine je učestvovalo 3.962 učenika iz 101 osnovne i srednje škole u Srbiji. Istraživanje je realizovano uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rezultati Istraživanja su pokazali da je 15,1% učenika V i VII razreda osnovnih škola i I razreda srednjih škola bar jednom probalo cigarete, 12,8% nargile i 19,7% elektronske cigarete. Učestalost upotrebe ovih proizvoda raste sa uzrastom. Elektronske cigarete je probalo 18,5% učenika VII razreda osnovnih škola i 30,1% učenika I razreda srednjih škola.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike