U Institutu za majku i dete drugi laparoskopski međunarodni seminar, jedinstven u regionu

U Institutu za majku i dete organizuje se drugi laparoskopski međunarodni seminar, jedini u ovom delu regiona što je vrlo značajno kako za pacijente i  naše lekare, tako i za naš zdravstveni sistem. Doktor Đorđe Kravljanac, direktor Klinike za pedijatrijsku hirurgiju u Institutu za majku i dete ističe da je ovo veliki dan za ovu zdravstvenu ustanovu.

„Zahvaljujući našim dragim gostima, prijateljima i svetskim stručnjacima iz oblasti dečje hirurgije i pedijatrijske laparoskopije, profesoru Amuliju Sakseni, koji nam dolazi iz Londona, Imperijal koledža iz Londona i Čelzi Vestminster bolnice, i profesoru Indalesiju Kanu, koji nam dolazi iz Madrida, koji će zajedno sa našim doktorima izvoditi operacije u ovoj operacionoj sali, a što će se direktno prenositi u amfiteatar, gde će učesnici ovog, drugog laparoskopskog međunarodnog seminara prve kategorije, moći da prate sve to uživo, moći da komuniciraju direktno sa operatorima, da postavlju pitanja i da razmenjuju iskustva i na taj način da unaprede svoje znanje i svoje veštine“, objašnjava dr Kravljanac.

Ovo je vrlo bitno iz nekoliko razloga, napominje hirurg. Prva i osnovna korist je to što pacijenti iz Srbije na ovaj način dobijaju jedan medicinski tretman na najvišem mogućem nivou. Operisaće ih najbolji stručnjaci u saradnji sa našim hirurzima i to po najvišim standardima i najsavremenijim metodama laparoskopske hirurgije.

Biće urađeno osam operacija. Operacija nespuštenog testisa, varikocele, reparacije iminalne kile, apendektomija, holicistektomija i prvi put, ne samo u našoj zemlji, već u jugoistočnoj Evropi, totalna kolektomija.

„Znači, uklanjanje potpuno debelog creva kod jednog deteta koja ima familijarno polipozu, što je jedno prekancerozno stanje gde mora da se ukloni kolon. I to će se prvi put raditi laparoskopski, profesor Saksena i profesor Kano, zajedno sa našim doktorima. Uradiće se još i jedna cista slezine i još jedna holicistektomija“, naglašava hirurg.

Između operacije će biti predavanja, a ono što je posebno važno, napominje dr Kravuljanac, naši doktori će imati priliku da uče od najboljih, da steknu nove veštine. Na predavanjima će biti lekari iz Ciriha, Kembridža i iz celog regiona.

Prva laparoskopska škola je u Institutu za majku i dete organizovana 2019. godine u istom sastavu. Tada je dogovoreno da to bude tradicionalno okupljanje, ali je zbog pandemije koronavirusa to odloženo.

Značajno je i to da je Institut za majku i dete opremljen najsavremenijom opremom, a nedavno je iz Nemačke stigao i novi laparoskopski stub, tako da će hirurzi moći na adekvatan način da izvrše operacije, naglašava na kraju uključenja u Dnevnik, dr Đorđe Kravljanac, direktor Klinike za pedijatrijsku hirurgiju u Institutu za majku i dete.

(RTS)