Tri suplementa koja ne biste smeli da uzimate na svoju ruku

Tri suplementa mogu da oštete naš mozak ako se uzimaju bez preporuke lekara. Kako je naveo naučnik Robert Lovej, neki od suplemenata koje koristimo u ishrani mogu da budu loši za zdravlje. Ako se konzumiraju u većim dozama mogu da izazovu trajna oštećenja mozga.

Na listi opasnih suplemenata našli su se gvožđe, bakar i mangan.

Suplemente gvožđa treba uzimati samo ako rezultati krvne slike potvrde nedostatak.

Bakar je mineral koji se obično nalazi u multivitaminima. Povećana koncentracija bakra u telu može biti štetna. Visok nivo bakra povećava slobodne radikale, a to može da izazove stres u telu, kao i oštećenje mozga. Kako bi se napravio balans, važno je uzimati cink kao suplement ili putem hrane bogate ovim mineralom, jer se on suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i pomaže u zaštiti mozga.

Gvožđe je esencijalni mineral, koji u visokim koncentracijama može da dovede do gubitka pamćenja, a može da ubrza i proces starenja.

Iako je gvožđe važno za prenos kiseonika u našem organizmu, normalno funkcionisanje mišića i energetskih procesa u ćelijama, u povišenim koncentracijama je izuzetno toksično.

Mangan, je našem organizmu važan, ali u količinama koje prepisuje lekar. U povećanim koncentracijama može da dovede do teških neuroloških problema.

Visoki nivoi mangana mogu da dovedu do simptoma koji su slični Parkinsonovoj bolesti i da izazovu drhtanje tela.

Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje gornja granica za mangan je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe.

(RTS)