Testiranje je jedini način da se otkrije HIV infekcija i da se na vreme krene sa lečenjem

U Srbiji je od januara do kraja novembra HIV potvrđen kod 124 osobe, a svaka druga je iz Beograda, podaci su Instituta „Batut“.

„Jedanaest puta je više muškaraca i oni su i dalje kao i pretodnih godina uzrasta, u 80 odsto slučajeva od 20 do 49 godina, s tim što je najmlađa oosba koja je dijagnostikovana ove godine imala 17 godina, a najstarija 74“, navodi dr Danijela Simić iz Instituta „Batut“.

Neretko oni koji su zaraženi, i ne znaju da nose virus. Zato je važno testiranje.

„Prema našim istraživanjima iz 2022. godine, u evropskom regionu beležimo rast broja otkrivenih slučajeva. To je pozitivno, jer zbog kovida ljudi nisu išli na testiranje. Negativno je što se javljaju kasno“, ističe dr Fabio Skano, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

„Važno je da se što ranije dijagnostikuje da je neko inficiran HIV-om i da odmah započnete sa terapijom jer terapija sprečava obolevenje i umiranje od ejdsa“, naglašava doktorka Simić.

„Danas ono što je jako bitno, ko koristi terapiju na adekvatan način, u organizmu on ne može da mu se detektuje HIV. To je negde cilj, da dosegnemo taj nivo i otkrijemo što veći broj inficiranih. Danas je HIV bolest sa kojom se živi“, navodi Goran Radosavljević, direktor TOC-a.

HIV se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom, preko zaražene krvi i sa inficirane majke na dete. Ne prenosi se dodirom i zagrljajem.

(RTS)


Ostavite komentar