Testiraj se – danas se sa HIV-om ne samo živi, već se i stari

Na Svetski dan borbe protiv HIV-a i side stručnjaci upozoravaju da je testiranje važno, jer kada se prisustvo virusa blagovremeno otkrije, lakše se i leči. Tokom prošle nedelje, testiranja su pokazala da je od 68 osoba koje su došle na kontrolu, jedna osoba pozitivna. Tokom ove godine, utvrđena su još 124 slučaja na nivou Srbije.

„To je veliki broj za jedno savetovalište, i to dosta govori o tome da se ljudi odlučuju, opredeljuju da dolaze u naše Savetovalište, jer se upravo osećaju malo komotnije, i zbog toga što imamo jedan jasan stav o tome koliko je važno testirati se, i da nikada možda nije bilo važnije testirati se, ukoliko neko ima neki razlog da brine“, rekla je epidemiolog dr Mila Paunić sa Studentske poliklinike u Beogradu.

Savetovalište u Studentskoj poliklinici, bilo je takođe otvoreno, ne samo za studente, već i za sve zainteresovane.

Dr Paunić je naglasila da je važno znati da, ukoliko se HIV infekcija otkrije na vreme, i započne terapija, osoba će biti dobro, živeće bez većih problema i neće biti više infektivna za druge, jer je „terapija ujedno i prevencija“.

Najmlađi inficirani ima 16 godina. Infekcija je otkrivena kod mladih ljudi. Bolest se dominantno u našoj zemlji prenosi seksualnim putem.

Kada je reč o maloletnim osobama, dr Paunić je rekla da je bitno da uz njih budu roditelji ili staratelji kako bi se terapija adekvatno sprovodila, koja je inače danas dosta „lakša i savremenog tipa“.

Dr Paunić se osvrnula i na tretman pacijenata nekada (pre 33, 34 godine) i sada.

„Danas je komfornija situacija i mnogo, mnogo bolja. Prvo, mi kao lekari koji verujemo u terapiju, to prenosimo našim pacijentima, i sa velikim optimizmom gledamo. Znate, kada danas kažete da će terapija, koja je dostupna, napraviti da će nivo virusa biti toliko nizak da neće biti ni detektovan. To znači da ta osoba neće moći da ga prenese i da neće razviti bolest. Nema bolje poruke – danas se sa HIV-om, ne samo živi, već se sa HIV-om stari“, rekla je dr Paunić.

Poručuje da svako ko je makar jednom bio u riziku – treba da se testira. Putevi prenosa su, osim seksualnog, još i pribor za intravenozno unošenje narkotika, kao i prenos s majke na plod, mada u poslednjem slučaju, terapija može puno da učini, i da trudnica koja je na terapiji, rodi zdravo dete.

Terapija je danas, ne samo efikasnija već i besplatna. Umesto šake tableta u nekoliko navrata tokom dana nekada, danas se koristi jedna, do dve tablete u okviru terapije. S druge strane, stigmatizacija je opstala, kako doktorka kaže – bez razloga.

„Ako zagrlite i poljubite osobu koja živi sa HIV-om, ništa Vam neće biti a puno ćete uraditi. Ja se nadam da će generacije koje dolaze biti one koje će tu stigmu polako izbrisati“, zaključila je gošća RTS-a.

(RTS)


Ostavite komentar